Un secol de la naşterea lui Emil Cioran
Academia Română marchează un secol de la naşterea filozofului şi scriitorului Emil Cioran. Înaintea ceremoniei românul care a achiziţionat manuscrisele scriitorului va anunţa cui le va dona.
12 Aprilie 2011, 10:53
Academia Română organizează o sesiune festivă dedicată împlinirii unui secol de la naşterea filozofului şi scriitorului Emil Cioran.
La eveniment va fi prezent şi George Brăiloiu, românul care a achiziţionat săptămâna trecută manuscrisele lui Emil Cioran, în cadrul licitaţiei de la Paris.
Înaintea sesiunii festive de marţi, George Brăiloiu va anunţa cui donează lotul de manuscrise cumpărat cu peste 400.000 de euro.
Este vorba de documente aparţinând aşa-zisei arhive din perioada pe care Emil Cioran a petrecut-o în România.
George Brăiloiu a precizat pentru Radio România că cel mai probabil va dona manuscrisele Bibliotecii Centrale Universitare, însă aceasta numai după ce avocaţii săi şi reprezentanţii BCU vor avea o întâlnire.
Omul de afaceri stabilit în Statele Unite a explicat şi criteriile după care va alege instituţia din România căreia îi va încredinţa scrierile lui Emil Cioran:
"Nu le-am luat ca active, le-am luat pentru a le dona statului român. De altfel, conducerea Bibliotecii Central-Universitare m-a sunat să mă felicite şi împreună cu dânşii o să avem o întâlnire ca să discutăm detalii tehnice. Am să stau de vorbă cu oameni care ştiu istoria acestui fond, care or să-mi sugereze, şi asta este un aspect. Celălalt va trebui să fie într-o instituţie serioasă, să zis aşa mare, probabil în România", a explicat acesta.
Marţi, George Brăiloiu va susţine o conferinţă de presă.
După prânz, în Aula Academiei este programată sesiunea festivă dedicată centenarului naşterii lui Emil Cioran.
La Biblioteca Academiei Române va fi vernisată şi o expoziţie dedicată lui Emil Cioran.
Centenarul naşterii filozofului a fost marcat şi pe 8 aprilie, data sa de naştere, la Sibiu, la Biblioteca judeţeană "Astra", şi la Răşinari, locul natal.
George Brăiloi va primi o înaltă distincţie din partea Academiei Române, indiferent de instituţia căreia îi va încredinţa scrierile, a precizat academicianul Eugen Simion.