"Un nou început- Oferă Recunoaştere", tema de promovare a iei
"Un nou început - Oferă Recunoaştere" - este tema de promovare a iei anul acesta, lansată de comunitatea "La Blouse Roumaine" - "Bluza Românească".
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Iunie 2024, 08:30
"Un nou început - Oferă Recunoaştere" - este tema de promovare a iei anul acesta, lansată de comunitatea "La Blouse Roumaine" - "Bluza Românească". Comunitatea invită marile mărci de modă să se inspire din tradiţia românească cu condiţia să menţioneze originile şi sursele.
Ziua Universală a Iei a fost marcată ieri, în mai multe locuri din ţară şi din străinătate, iar corespondentul RRA Ilie Pintea are povestea Cooperativei Haţegana, înfiinţată acum aproape o jumătate de secol: ”Cooperativa Haţegana produce ii care au ajuns peste tot ca să aline dorul de casă al românilor plecaţi în lumea largă. Tehnologia a pătruns şi în acest domeniu, pentru că iile sunt vândute online, iar comenzile în serie sunt făcute cu maşini de brodat computerizate, de care se ocupă Lorena Maria Cutean, cea mai tânără angajată de la Haţegana.
Lorena Maria Cutean: ”În soft creezi modelul şi apoi se pune în maşină, de pe un stick şi îi dăm drumul. Alegem aţele, dimensiunea. Am încercat să aducem modelele de la străbunicii noştri în modernitate.”
Înainte de 1990, la Haţegana lucrau 700 de oameni, iar astăzi mai sunt 20. Teodora Dumistrăcel spune că acum internetul duce povestea iei de Haţeg în toată lumea.
Teodora Dumistrăcel: ”Am avut pentru nişte cântăreţi de operă din Paris, soţ şi soţie. Şi acum, vara asta, am dat tot pentru nişte solişti de la operă, dar cred că în Belgia sau Elveţia. Da, ne găsesc oamenii.”
Chiar şi trei săptămâni poate dura coaserea unei ii, în funcţie de complexitatea modelului. Iar femeile care le fac se mândresc cu faptul că duc mai departe modele şi simboluri învăţate de la bunicile lor, despre care etnologii au scris cărţi întregi, dar care pentru ele fac parte din firescul vieţii de zi cu zi.” /editor Florin Lepadatu/