Tradiţii în Joia Mare
Există credinţa că sufletele răposaţilor vin în dimineaţa de Joia Mare din nou acasă să se aşeze pe scaunele de lângă foc, pentru a se încălzi şi a bea din apa oferită.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 21 Aprilie 2011, 18:07
Joia Mare este ziua în care se coc păştile, cozonacii şi babele.
De aceea toate ingredientele sunt pregătite cu grijă de cu seară, ţinute la cald, în casă, pentru ca aluatul să crească şi să fie fraged. Baba este un fel de cozonac copt într-o oală specială astfel că, atunci când răstorni cozonacul, rămâne o gaură în mijloc.
Acolo se pune cel mai frumos ou încondeiat, pentru a fi dus apoi la biserică, la sfinţit. Pasca se face rotundă şi reprezintă scutecele domnului Iisus Hristos.
În mijloc se face cruce din aluat şi se coace la cuptorul de casă. Tot pentru Paşti o parte din femei pregătesc pampuşte, un fel de gogoşi foarte gustoase şi un chec în două culori.
După ce sunt scoase din cuptor, toate aceste bunătăţi se aşează pe laiţă şi se acoperă cu un prosop alb şi nimeni nu are voie să guste din ele.
În zona Moldoviţa, gunoaiele din gospodărie adunate undeva, în spatele casei, se ard miercuri seara spre joi dimineaţa. “înainte de a frământa pasca, femeia merge afară şi aprinde focul. Se spune că se încălzeşte moşul.
Femeia care aprinde mai dimineaţă focul, aceea e mai harnică. In jurul focului aprins în curte gospodinele pun scăunele, câte unul pentru fiecare mort din familie, turnând apoi apă de jur împrejur sau aşezând pe blatul fiecarui scaun câte o cofiţă plină.
Există credinţa că sufletele răposaţilor vin în dimineaţa de Joia Mare din nou acasă să se aşeze pe scaunele de lângă foc, pentru a se încălzi şi a bea din apa oferită.
În Joia Mare, la Poiana Stampei, una dintre frumoasele comune ale Bucovinei în care se păstrează obiceiurile de peste an, dar mai ales cele închinate Marii Sărbători Pascale, este organizată cea de-a III –a ediţie a Sărbătorii "Joia Mare la Poiana Stampei”.
După ce în cursul dimineţii au fost sfinţite coşurile cu produse de post, la ora 19,00 se aprinde „Focul din Joia Mare” într-un loc amenajat în curtea Casei Muzeu, ziua încheindu-se cu Denia celor 12 Evanghelii la biserica din Poiana Stampei.