Târgul Internaţional de Carte de la Londra, dedicat Chinei
Ediţia din 2012 a târgului londonez de carte a stârnit numeroase critici în lumea literară, deoarece au fost excluşi de pe lista de invitaţi toţi scriitorii interzişi de regimul de la Beijing.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 16 Aprilie 2012, 13:40
România beneficiază de un stand naţional la Târgul Internaţional de Carte, care a început, luni, la Londra.
Editurile româneşti vor expune peste 750 de volume, printre acestea: noi apariţii editoriale, albume de artă şi turistice, cărţi publicate în limba engleză, cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Cu această ocazie vor fi organizate şi două evenimente speciale, în care vor fi prezentate volumele "Definiţii", de Octavian Paler şi "Cartea Iernii şi alte Poeme" scrisă de poetul Ion Mureşan.
Ediţia din acest an a târgului londonez va fi însă una dedicată Chinei, fapt ce a stârnit numeroase critici în lumea literară, deoarece au fost excluşi de pe lista de invitaţi toţi scriitorii interzişi de regimul de la Beijing.
Organizatorii Târgului de Carte de la Londra au fost acuzaţi că au cedat în faţa presiunilor venite de la Beijing şi au invitat doar autorii acceptaţi de autorităţile chineze, disidenţii şi scriitorii exilaţi fiind lăsaţi pe dinafară.
Printre cele mai importante nume care lipsesc de la acest târg se numără laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2000, Gao Xingjian Gao, care locuieşte, în exil, în Franţa, şi câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace din 2010, Liu Xiaobo, care este unul dintre cei mai cunoscuţi critici literari chinezi.
Cotidianul "The Guardian" a precizat că foştii laureaţi ai Premiului Nobel, Herta Müller şi Elfriede Jelinek, au promis că vor discuta această problemă cu organizatorii.
Sosirea unei delegaţii acceptată de statul chinez a determinat filiala britanică a asociaţiei P.E.N. a scriitorilor să-şi restrângă activitatea din cadrul târgului, spre deosebire de anii trecuţi urmând să fie organizat un singur eveniment pentru autorii invitaţi special din China.
Reprezentanţii Consiliului britanic care au fost implicaţi în alegerea invitaţilor au precizat că procesul de selecţie a fost unul deschis şi că deciziile au fost luate în urma consultării a sute de persoane din mediul literar.
O situaţie similară a avut loc şi la Târgul de Carte de la Frankfurt, dedicat tot Chinei, unde organizatorii au fost forţaţi să accepte lista de autori propuşi de guvernul de la Beijing, care a ameninţat că va boicota evenimentul, dacă vor fi prezenţi şi scriitori chinezi interzişi.