Târgul de carte Gaudeamus s-a deschis la Bucureşti
Peste 400 de edituri îşi prezintă ofertele în cadrul Târgului "Gaudeamus - Carte de învăţătură". Sloganul este - "Spune-mi ce asculţi, ca să-ţi spun ce citeşti".
Articol de Mihaela Helmis, 21 Noiembrie 2012, 08:12
Târgul Internaţional "Gaudeamus - Carte de învăţătură" s-a deschis la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.
Evenimentul este organizat de Radio România şi este singurul târg de acest gen din lume, iniţiat de un post public de radio.
Până duminică, peste 400 de edituri româneşti şi străine îşi vor prezenta ofertele, în aproximativ 650 de evenimente.
Sloganul celei de-a 19-a ediţii este - "Spune-mi ce asculţi, ca să-ţi spun ce citeşti" - după cum a declarat Preşedintele director General al SRR, Ovidiu Miculescu.
"Târgul Gaudeamus este organizat de Radio România din 1994 şi este considerat de mulţi profesionişti din branşă ca fiind cel mai important târg de carte din România, fiind cotat printre primele zece târguri de carte din Europa.
Gaudeamus aduce împreună autori consacraţi, opere celebre, personalităţi marcante ale societăţii literare, naţionale şi internaţionale, manuscrise, viitoare succese editoriale şi , categoric, un foarte numeros public", a spus Ovidiu Miculescu.
Aşa cum a demonstrat în cel 18 ediţii anterioare, Târgul este mult mai mult decât o librărie foarte mare, un spaţiu ideal pentru proiecte şi programe culturale.
Republica Moldova, invitat de onoare al târguluiGaudeamus
Invitat de onoare în acest an este Republica Moldova, un prilej de a pune alături două culturi în aceeaşi limbă.
Cu acelaşi statut în anul trecut, Italia este acum un partener privilegiat.
Dimitrian Rotăraş ataşat cultural al Republicii Moldova a precizat că preşedinte de onoare al ediţiei din acest an este scriitorul Arcadie Suceveanu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor de peste Prut.
"La Târg vor fi prezenţi circa nouă scriitori, atât binecunoscuţi, cât şi scriitori tineri, vor fi prezente şi zece edituri din Republica Moldova, carte editată în Republica Moldova. Cultura şi literatura de la noi sunt încă insuficient cunoscute în toată complexitatea şi integritatea lor.
Târgul constituie pentru noi o invitaţie la dialog şi o sublimă provocare. Statutul Republicii Moldova de invitată de onoare, îi sporeşte vizibilitatea, şansa de integrare în circuitul de valori general româneşti în dialogul între culturi", este de părere Arcadie Suceveanu.