"Son of Saul", cu Levente Molnar, Oscarul pentru cel mai bun film străin
"Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit premiul Oscar, la categoria cel mai bun film într-o limbă străină.
Articol de Ianna Ioniţă, 29 Februarie 2016, 16:20
Leonardo di Caprio e fericit – a primit în sfârșit statueta mult- visată, pentru rolul din The Revenant, peliculă care i-a adus și regizorului lui Alejandro Gonzales Inarritu, Oscarul pentru cea mai bună regie.
Însă cel mai bun film e Spotlight, care a luat premiul și pentru cel mai bun scenariu original. E pelicula care prezintă in amănunt investigația echipei de jurnaliști de la publicația Boston Globes cunoscută și sub numele Spotlight Team, în scandalul preoților catolici pedofili.
Mad Max Fury Road un film care prezintă o lume post/apocaliptică în care resursele primare sunt de negăsit a strâns si el o mulțime de statuete – Osar pentru mixaj de sunet, sunet, montaj dar și machiaj și coafură ori costume, spre dezamăgirea celor care rămăseseră cu ochii la volanele Cenușăresei.
Iar dacă noi românii, afectați de-a lungul timpului de tot felul de crize ne gandeam că The Big Short – Brokerii Apocalipsei, ar fi favoritul – ei bine filmul a luat premiu doar pentru cel mai bun scenariu adaptat.
Chiar dacă Room, nominalizat la categoria cel mai bun film fusese criticat pentru bugetul mic, actrița din rolul principal – Brie Larson și-a adjudecat o statuetă, pentru rolul unei femei ținute în captivitate.
Cea mai bună coloană sonoră o are The hateful eight, premiu adjudecat de Ennio Morricone, dar cel mai bun cantec original e filmul cu James Bonde - Spectre – e vorba de Writings on The Wall, de JIMMY NAPES şi SAM SMITH.
Și Podul Spionilor, a luat un Oscar – dar nu l-a primit Ton Hanks, cel care a interpretat rolul avocatului James Donovan, cel care a facilitate schimbul de prizonieri între Rusia și America în plin război rece ci Mark Rylance, pentru un rol secundar.
Iar Alicia Wikander e cea mai bună acrtiță în rol principal pentru prestația sa din filmul Daneza.
La efecte vizuale Ex machina a detronat Star Wars, iar cea mai bună animație e Inside Out.
"Son of Saul", cu actorul român Levente Molnár în distribuţie, a primit premiul Oscar, la categoria cel mai bun film într-o limbă străină.
Pelicula e debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes şi primise anul trecut marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes.
Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander -rol jucat de Géza Röhrig, un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.
Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.