Sibienii alungă iarna la Parada Lolelor
Parada Lolelor are loc în oraşul sibian Agnita, unde localnicii "sperie" spiritele rele.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 01 Februarie 2010, 17:54
Sunt costumate în zdrenţe negre, poartă măşti înfricoşătoare şi fac mult zgomot cu tălăngile legate la brâu şi pocnind din bice.
Sunt Lolele care vor invada, duminică, 7 februarie, străzile oraşului sibian Agnita.
Parada Lolelor are la origini un obicei păgân de alungare a iernii şi a spiritelor rele, care în Evul Mediu a fost preluat de breslele din comunitatea saşilor din Agnita.
Aceste personaje îngrozitoare însoţeau şi protejau ritualul prin care se preda lada cu secretele breslei, de la vechiul către noul staroste.
În limba germană Lolele se numesc "Urzeln". Există şi o legendă: se spune că cetatea Agnitei a fost salvată de cucerirea turcească de către o femeie curajoasă pe nume Ursula.
Îmbrăcată într-un costum zdrenţuit, ea s-a năpustit asupra taberei turceşti facând zgomot mare cu un clopot şi pocnind din bici.
Turcii s-au speriat , au fugit şi cetatea a fost salvată.
Şi astăzi lolele fac multă gălăgie cu tălăngi şi bice, iar după paradă se împart în grupuri mai mici şi "fug" pe străzi pe la rude şi prieteni.
Ca să mai "îndulcească" atmosfera, lolele le oferă trecătorilor gogoşi, pe care le iau din coşuri cu ajutorul unor cleşti lungi din lemn.
Obiceiul Lolelor s-a pierdut, după 1989, odată cu emigrarea masivă a saşilor, dar acum 4 ani a fost reînviat de locuitorii din Agnita, majoritatea români, care îl consideră o adevărată moştenire culturală locală.