Seria Wagner cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin
Un nou concert din Wagner va putea fi ascultat din nou joi, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu".
Articol de Radio România, 19 Septembrie 2013, 07:39
Seria Wagner cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, celebră pentru interpretarea muzicii compozitorului german, continuă la Sala Mare a Palatului în 19 septembrie.
Între dirijorii care au conturat sonoritatea acestei orchestre berlineze este şi Sergiu Celibidache; din 2002 în funcţia de dirijor principal se află Marek Janowski.
Muzicienii pe care-i conduce îl apreciază pentru faptul că este întruchiparea simbiozei perfecte dintre logica intelectuală şi exteriorizarea artistică.
În 19 septembrie, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin dirijată de Marek Janowski poate fi ascultată în drama muzicală "Siegfried" de Richard Wagner, cu unul din cei mai căutaţi tenori wagnerieni ai momentului, Stefan Vinke, în rolul titular.
"Noi trebuie să răsfăţăm publicul, şi dacă oamenii ies de la concert cu o stare de bine, atunci consider că am avut o reuşită", spune Stefan Vinke.
Radio România Muzical şi Radio România Cultural transmit în direct "Siegfried" de Wagner în 19 septembrie, de la ora 17,00.
În aceeaşi zi, la Opera Naţională Bucureşti soseşte ansamblul Vortice Dance Company.
Pentru spectacolele sale care transmit şi crează emoţii puternice, portughezii au obţinut deja în scurta istorie de 11 ani premii în Franţa, Japonia, Elveţia.
Cláudia Martins şi Rafael Carriço, fondatorii Vortice Dance Company, prezintă în Bucureşti o creaţie proprie: "Soliloquy about wonderland", oglinda unei vieţi care ar fi mai uşoare dacă am şti să ne ascultăm unii pe alţii. Spectacolul începe la ora 19,00.
Festivalul Enescu organizează în 19 septembrie un concert şi în ţară - violonistul Antal Szalai, laureat al Concursului Enescu din 2011, va fi solist, la Oradea, al Orchestrei Filarmonicii din oraş. Romeo Râmbu va conduce lucrări de Johannes Brahms şi George Enescu.
Miercuri, Filarmonica din München a adus în atenţia publicului muzica franceză, iar orchestra simfonică din Lucerna a interpretat şi pagini de Enescu, sub bagheta dirijorului american James Gaffigan.
"Este o plăcere să fim aici, la festival. Şi pentru orchestră, şi pentru mine a fost o încântare. Cu toţii am fost atât de bine primiţi, iar Bucureştiul răsună plin de muzică şi este unul dintre locurile în care merită să te afli acum. Consider că nivelul muzical este foarte înalt şi nouă ne-a plăcut atât de mult publicul, educat în plan muzical, dar şi foarte primitor. Pentru noi este cel mai valoros tip de auditoriu în faţa căruia să cânţi. A fost o adevărată plăcere", a spus James Gaffigan.