Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii "sunt foarte inteligenţi"

Primul interviu acordat de Ron Hawkins, noul consilier pentru presă şi cultură al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.

Românii "sunt foarte inteligenţi"
Ron Hawkins. Foto: captură video facebook.com/bucharestusembassy.

Articol de RADOR, 05 Iulie 2015, 13:18

Realizator: Gabriel Basarabescu - Invitatul "Apelului matinal" în această dimineaţă este domnul Ron Hawkins, noul consilier pentru presă şi cultură al Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti. Este diplomat de carieră şi este o personalitate extrem de interesantă. A studiat limbile franceză, bosniacă şi română şi are cunoştinţe de latină, germană şi islandeză. Totodată are o relaţie specială cu România, deoarece acum câţiva ani a făcut o scurtă vizită la noi în ţară şi, în urma acestei vizite, şi-a dorit să aibă o perioadă mai lungă de petrecere aici, în România, şi-a dorit să ajungă într-un post oficial în cadrul Ambasadei Statelor Unite.

Sunt mari şanse, iată, astfel ca domnia sa să nu se achite doar tehnic şi corect de sarcinile pe care le va avea, ci să aibă şi o implicare, spunem noi, sentimentală, în sensul cât mai bun al cuvântului, în mandatul ce urmează a-l avea în faţă. Am avut onoarea de a primi un interviu din partea domniei sale şi vi-l prezentăm în cele ce urmează. Ce reprezintă pentru dumneavoastră cei 135 de ani de relaţii diplomatice şi totodată cum ne obligă acestă tradiţie?

Ron Hawkins: Reprezintă o ocazie de a discuta despre extraordinarul partenerait, extraordinara prietenie existentă între Statele Unite şi România, între poporul american şi cel român. Aşadar, este o ocazie de a evidenţia această relaţie specială şi de a o sărbători. De aceea am inaugurat la Biblioteca Naţională o expoziţie care include articole din arhivele româneşti şi americane, din bibliotecile prezidenţiale din SUA şi care subliniază aspecte şi evenimente interesante de pe parcursul relaţiilor diplomatice. De exemplu, mi s-a părut interesant un editorial scris de Regina Maria a României în timpul vizitei sale în Statele Unite, despre timpul petrecut acolo. Interesant era că articolul se numea "De ce vizitez America?".

Nu îmi amintesc să fi văzut anterior un astfel de articol în care un şef de stat sau monarh să explice poporului gazdă motivul vizitei. Este un lucru foarte special. Cred că aceasta este doar una dintre explicaţiile trăiniciei relaţilei bilaterale. Aşa cum spunea ieri Însărcinatul cu Afaceri al SUA la inaungurarea expoziţiei, "Prieteni atunci, prieteni acum, prieteni pentru totdeauna".

Realizator: Statele Unite au o experienţă bogată în cultivarea democraţiei şi în garantarea drepturilor cetăţenilor. În această perioadă în care în ţările de est statul de drept este încă pus în pericol, cum consideră Statele Unite că pot susţine democraţiile încă fragile din aceste ţări şi, evident, cum consideră că o poate face aici, în România?

Ron Hawkins: Facem acest lucru în mai multe feluri. Colaborăm în domenii de interes comun, precum statul de drept. Colaborăm prin programe, prin finanţări pe care le acordăm ONG-urilor pentru a le ajuta să susţină democraţia, în special să promoveze statul de drept şi lupta împotriva corupţiei. Recent, am finanţat un concurs de afişe pe tema luptei împotriva corupţiei. În plus, investim mult în oameni, pentru că aceştia sunt cei fac diferenţa, fie finanţăm ONG-uri, fie selectăm oameni care, credem noi, au dat dovadă de abilităţi de lideri şi vor continua să facă acest lucru de-a lungul carierei lor.

Prin programul numit "International Visitor Leadership Program", trimitem români în Statele Unite pentru a vedea cum am abordat noi anumite chestiuni. Statele Unite nu sunt perfecte, dar suntem de părere că putem împărtăşi din lecţiile învăţate de noi. Promovăm democraţia în numeroase moduri. De exemplu, trimitem în Statele Unite persoane cu dizabilităţi în acest program, pentru că fie au înfiinţat ONG-uri care abordează această problemă, fie au lucrat cu persoane cu dizabilităţi în România. Vor merge în Statele Unite pentru a afla cum promovăm noi incluziunea, accesul persoanelor cu dizabilităţi. Când promovezi includerea tuturor persoanelor în societate, indiferent de rasă, culoare, origine etnică sau dizabilităţi fizice sau psihice, promovezi incluziunea, care este esenţa democraţiei.

Una dintre personalităţile pe care am ales să le evidenţiem cu această ocazie este preşedintele Franklin Roosevelt. Pentru că a suferit de poliomielită în copilărie, avea mari dificultăţi de mişcare. Cu toate acestea, mintea sa funcţiona perfect. A condus America în perioada marii depresiuni economice şi până la moarte, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. A făcut foarte multe pentru Statele Unite, pentru democraţie şi pentru întreaga lume. Totul dintr-un scaun cu rotile. Acest lucru demonstrează că orice individ poate aduce o contribuţie în societate şi nu ar trebui oprit sau împiedicat să facă acest lucru.

Promovând incluziunea şi accesul tuturor, promovăm democraţia. Sperăm că prin acest exemplu reuşim să împărtăşim modul în care înţelegem noi acest principiu şi să îl promovăm în întreaga lume. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la adoptarea legii americane referitoare la persoanele cu dizabilităţi, iar acesta este unul dintre motivele pentru care am ales să evidenţiem acest perşedinte şi adoptarea acestei legi în SUA, pentru că sperăm să oferim un exemplu pentru alte ţări. Cred că şi recenta decizie a Curţii Supreme de legalizare a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex este o interpretare foarte interesantă a democraţiei, şi anume nicio persoană nu ar trebui împiedicată să se căsătorească cu cine doreşte.

Realizator: Cum vedeţi dezvoltarea relaţiilor bilaterale în contextul marii familii NATO şi implicarea tot mai importantă a forţelor Pactului Atlantic în ţara noastră, în contextul războiului hribid în care vrem, nu vrem sunt prinse ţările noastre? Manipulările, provocările fac partre deja din viaţa noastră. Cum credeţi că le putem reduce efectele sau chiar contracara? Şi mă refer aici, evident, mai ales la ceea ce vine dinspre Rusia.

Ron Hawkins: Fie că vorbim de Rusia sau de orice altă sursă, cel mai bun mod de combatere a dezinformării este informarea. Aşadar dăm dovadă de transparenţă. Prin intermediul Facebook, Twitter, prin website-ul ambasadei, prin interviuri radio sau alte modalităţi de comunicare, Ambasada SUA din România oferă informaţii pentru că cel mai bun mod de transmitere a informaţiei către indivizi este folosirea mai multor canale: media sociale, presa tradiţională, şi important este să oferi informaţii reale. Dacă spui adevărul, oamenii vor înţelege. Românii sunt foarte inteligenţi. Pot cerceta singuri, pot verifica singuri faptele. Aşadar nu le prezentăm decât adevărul.

Realizator: În aceast context, care credeţi că pot fi cele mai bune metode de a informa populaţia despre modul în care vor fi implementate forţele NATO în România?

Ron Hawkins: NATO însăşi va prezenta informaţiile care o privesc. În calitate de state membre, SUA şi România au obligaţia de a colabora cu NATO, de a transmite informaţiile referitoare la NATO şi, aşa cum spuneam mai devreme, de a prezenta adevărul.

Realizator: În toată perioada comunistă, centrele culturale americane, dar mai ales Vocea Americii şi Radio Europa Liberă au reprezentat aproape singurele surse de informaţii din lumea liberă. Desigur, astăzi sistemele politice s-au schimbat, dar realitatea ne arată că încă am mai avea nevoie în aceste zone de susţinere pentru o presă liberă şi corectă. Cum credeţi că ar putea fi rezolvate aceste probleme?

Ron Hawkins: Radio Europa Liberă există încă în regiuni, în Moldova, ceea ce înseamnă că este disponibil în limba română, iar românii au acces la el. Aţi menţionat că nu mai avem centrele culturale americane, bibliotecile americane de care multe persoane îşi amintesc cu bucurie. Au amintiri plăcute despre vizitele în aceste clădiri unde se aflau lucruri despre Statele Unite, despre democraţiile occidentale. Din păcate, multe dintre aceste spaţii nu mai există astăzi în acea formă. Pentru că suntem Ambasada Statelor Unite în România avem nouă American Corner, iar în oraşe în care acestea nu există, precum Braşov şi Sibiu, avem un aşa-numit raft american. Colaborăm cu instituţiile care le găzduiesc, însă la o scară mai mică, din păcate, pentru că nu avem resurse nelimitate şi, din păcate, uneori trebuie să economisim. Şi în aceste spaţii vizitatorii pot găsi informaţii, publicaţii şi cărţi şi pot avea acelaşi grad de acces la informaţii ca în trecut, dar într-o altă prezentare. Aşadar, deşi unii îşi amintesc de bibliotecile americane sau sunt întristaţi că ele nu mai există, nu au dispărut, ci sunt disponibile într-o altă formă. Nivelul de angajament al SUA faţă de România nu s-a schimbat, nivelul schimburilor culturale este acelaşi, dar este doar puţin diferit.

Realizator: Anul trecut, la 16 noiembrie, diaspora românească a avut un cuvânt important de spus. La rândul lor, românii din America au participat activ la ceea ce s-a întâmplat atunci. Au făcut sute, unii chiar mii de kilometri pentru a ajunge la o secţie de votare. A fost o mobilizare absolut excepţională. În această ordine de idei, credeţi că pe viitor Ambasada Statelor Unite în România şi, respectiv, Ambasada României în Statele Unite pot ajuta la reluarea, la extinderea, la amplificarea acestor relaţii?

Ron Hawkins: Întrebarea dumneavoastră priveşte diaspora românească şi colaborarea dintre comunitatea româno-americană din Statele Unite şi românii din România. Noi încurajăm orice legătură între aceste comunităţi. Este o legătură importantă între ţările noastre. Cetăţenii româno-americani din Statele Unite sunt americani, înţeleg Statele Unite şi au şi ei învăţături de împărăşit cu prietenii şi rudele de aici din România. Aşadar, încurajăm orice legătură între americani şi români, iar un american de origine română este doar un aspect al acestei legături.

Realizator: A fost o onoare această întâlnire şi sperăm ca pe viitor nu numai de Ziua Naţională să avem astfel de discuţii, ci cât mai des, pentru că numai o cunoaştere reciprocă, aşa cum aţi spus, poate duce la rezultatele pe care sunt convins că ni le dorim cu toţii.

Ron Hawkins: Vă mulţumesc foarte mult pentru această ocazie de a discuta. Acesta este primul meu interviu radio de la sosirea în România şi vă mulţumesc pentru ocazia de a mă prezenta românilor. Aştept cu nerăbdare să colaborez cu ei în următorii trei ani, pentru a consolida relaţiile bilaterale.

See You at the Radio
Cultură 21 Noiembrie 2024, 17:01

See You at the Radio

Joi, 28 noiembrie 2024 (ora 19.00), cvartetul SEBASTIAN BURNECI SECRET PLAN prezintă la Sala Radio un eveniment inedit.

See You at the Radio
Premiile anuale ale revistei  "Actualitatea Muzicală"
Cultură 18 Noiembrie 2024, 16:40

Premiile anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală"

Dirijoarea Big Bandului Radio, Simona Strungaru, şi musicalul "Fantoma de la Operă" s-au aflat printre laureaţii galei...

Premiile anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală"
“Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Cultură 18 Noiembrie 2024, 16:04

“Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”

Proiectul s-a desfaşurat în perioada 15 iulie – 15 noiembrie 2024, în Bucureşti şi Cluj Napoca.

“Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”
Sculptorul Florin Zhu, între #prieteniidelaradio
Cultură 18 Noiembrie 2024, 08:25

Sculptorul Florin Zhu, între #prieteniidelaradio

Florin Zhu este unul dintre cei mai talentați artiști plastici din noua generație.

Sculptorul Florin Zhu, între #prieteniidelaradio
„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale
Cultură 17 Noiembrie 2024, 15:05

„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale

La editura Polirom a apărut cartea lui Octavian Buda „Privirea lui Thanatos. Epidemii, războaie, asasinate, masacre în șase...

„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale
A început examenul de intrare în rezidenţiat
Cultură 17 Noiembrie 2024, 13:13

A început examenul de intrare în rezidenţiat

Acesta are loc în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

A început examenul de intrare în rezidenţiat
Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Cultură 17 Noiembrie 2024, 09:30

Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

Vechi de peste 1.200 de ani, Codex Aureus este cel mai important manuscris medieval aflat într-o colecţie din România.

Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze
Cultură 16 Noiembrie 2024, 16:11

Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze

Interviu cu Radu Vancu - poet, prozator, eseist și traducător.

Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze