România participă la Târgul Internațional de Carte de la Londra
S-a deschis la Centrul Expozițional Olympia din capitala britanică, Târgul Internațional de Carte de la Londra( 10-12 aprilie), la care România participă pentru a 11-a oară.
Articol de Mihaela Helmis, 11 Aprilie 2018, 16:08
S-a deschis la Centrul Expozițional Olympia din capitala britanică, Târgul Internațional de Carte de la Londra( 10-12 aprilie), la care România participă pentru cea de-a unsprezecea oară consecutiv cu un program conceput și realizat de Institutul Cultural Român prin intermediul Centrului Național al Cărții și ICR Londra.
Evenimentele românești, reunite sub titlul generic “Writing and Making History: Remembering the Great War Generation”/ „A scrie și a face istorie: generația Marelui Război”, evocă, în primul rând, participarea românilor în Primul Război Mondial și Marea Unire prin intermediul ecourilor literar-artistice ale acestor momente istorice cruciale.
Evenimentele conexe de la librării şi de la ICR-Londra , expoziţii, seri de lecturi şi de poezie din spaţiul românesc-, completează prezenţa noastră la acest Târg de carte " care este unul al profesioniştilor şi nu unul al publicului larg ", după cum spune Dorian Branea, directorul ICR-Londra.
AUDIO: Dorian Branea, directorul ICR-Londra.
Tema centrală a programului este ilustrată prin concepția standului, care traduce vizual conexiunea dintre creativitatea literară și istorie cu ajutorul unor imagini simbolice și a portretelor unor scriitori precum Liviu Rebreanu, Regina Maria, Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Octavian Goga, Martha Bibescu, care au făcut din experiența Primului Război Mondial substanța literaturii lor; printr-o expoziție a celor mai importante opere inspirate de Marele Război, deschisă de o conferință tematică, precum și printr-un performance de poezie contemporană, reunind tineri poeți din diferite grupuri etno-culturale, într-o diversitate ce trimite la România creată în 1918.
Evenimentul „Polyphonic”: Animated Poetry and Music, reunește zece poeți români de etnie maghiară, germană, sârbă și ucraineană, într-o conversație polifonică menită să celebreze diversitatea ento-culturală a României de astăzi, dar și a României Unite create la sfârșitul Primului Război Mondial – la sediul ICR Londra, 1 Belgrave Square.
Manifestarea include, totodată, un poem colectiv creat de cei zece poeți special pentru aniversarea Centenarului, prezentat în premieră la Londra. Participă: Claudiu Komartin, Michael Astner, Andrei Dósa, Robert Gabriel Elekes, Matei Hutopila, Henriette Kemenes, Mihók Tamás, Aleksandar Stoicovici, Livia Ștefan și Victor Țvetov. Proiectul, inclus în programul European Poetry Festival, este curatoriat de Simona Nastac și produs în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române.
La ora 20:30 - are loc deschiderea expoziției “Wounded Words: Romanian Writers and the Great War” – la sediul ICR Londra, 1 Belgrave Square. Expoziția, deschisă de criticul și istoricul literar Ion Bogdan Lefter în galeria Brâncuși de la sediul ICR Londra, prezintă câteva dintre operele literare cele mai importante ale perioadei, semnate de nume clasice ale literaturii române. Expoziția este realizată de Muzeul Național al Literaturii Române și ICR Londra.