România, "invitatul de onoare" la Salonul de Carte de la Paris
Vicepreşedintele ICR, Horia Gârbea se arăta încrezător că evenimentul de la Paris va fi unul care va promova literatura română în Franţa.
Articol de Cătălin Gomboş, 22 Martie 2013, 07:33
Controversele legate de prezenţa României la Salonul de Carte de la Paris au continuat şi ieri în prima zi a acestuia, când mai multe persoane au protestat în standul României faţă de politica Institutului Cultural Român şi au purtat măşti cu chipurile unora dintre scriitorii care boicotează evenimentul.
Reprezentanţii ICR pun accentul însă pe importanţa faptului că România este invitat de onoare în cadrul Salonului.
Protestatarii s-au prezentat ca fiind artişti care şi-au propus să denunţe prin gestul lor politizarea culturii româneşti, demiterea abuzivă din funcţii sau refuzul de finanţare a unor proiecte culturale importante în România.
Salonul de Carte de la Paris este boicotat de o parte dintre scriitorii invitaţi de organizatori sau de Institutul Cultural Român, Mircea Cărtărescu, Neagu Giuvara, Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, ale cărui luări de poziţii au fost criticate recent de preşedintele ICR, Andrei Marga, care, tot în aceste zile, a intrat în conflict şi cu scriitorul Filip Florian.
Şi premierul Victor Ponta a renunţat să mai participe la Salonul de Carte din cauza controverselor legate de acesta.
O serie de alţi scriitori, între care Ana Blandiana, Mircea Dinescu şi preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, participă însă la Salonul de Carte de la Paris.
Vicepreşedintele ICR, Horia Gârbea, se arăta încrezător, într-un interviu acordat colegei noastre Roxana Vasile, că evenimentul va fi unul care va promova literatura română în Franţa.
"Important e că au ajuns cărţile, că au ajuns toţi autorii şi că ne aflăm în pragul unui eveniment cu adevărat fără precedent şi mai ales îmi doresc, în primul rând, ca scriitorii, fiecare dintre autorii care vin aici, să fie mulţumiţi, să fie fericiţi de contactul lor cu un public străin atât de exigent şi de important cum este publicul francez", a spus Horia Gârbea.
România este invitatul de onoare al Salonului Cărţii de la Paris, la care participă peste 50 de autori români şi sunt prezentate peste 1.000 de titluri în limba română şi peste 600 de titluri de cărţi traduse în franceză.