Reţete culinare vechi, la Arhivele Naţionale
Expoziţia reuneşte documente din diferite perioade istorice, cel mai vechi de la 1700, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, cel mai nou din 1980, fotografii şi reclame din presa vremii.
Articol de Olga Sandu, 24 Mai 2011, 14:41
Arhivele Naţionale ale României găzduiesc expoziţia "Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică".
Organizată în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, expoziţia va fi deschisă publicului larg în perioada 16 mai-16 septembrie 2011, după următorul program: luni/miercuri/vineri între 9.00-16.00, iar marţi/joi între 9.00- 18.00.
Concepută ca o tentativă de reconstituire a obiceiurilor culinare din spaţiul românesc de-a lungul timpului, expoziţia "Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică", deschisă la Arhivele Naţionale, oferă publicului o imagine a bucătăriei autohtone care pendulează permanent între tradiţionalism regional şi tendinţa asimilării influenţelor moderne, manifestate atât sub forma denumirilor de produse culinare, cât şi a ingredientelor folosite.
Expoziţia, care reuneşte documente din diferite perioade istorice, cel mai vechi de la 1700, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, cel mai nou din 1980 (este vorba despre reţeta de preparare a salamului "Glina"), fotografii şi reclame din presa vremii, nu urmăreşte doar prezentarea unor reţete culinare cotidiene, ci abordează şi teme gastronomice inedite, precum meniuri şcolare, meniuri pentru spitale, meniuri cazone, meniuri vegetariene şi recomandări pentru un regim alimentar echilibrat.
În epoca modernă, servitul mesei depăşeşte cadrul intim, familial, devenind un eveniment social, public.
Expoziţia surprinde acest moment prezentând meniuri de restaurante şi hoteluri, meniuri regale şi de gală, dejunuri aristocratice, dar şi regulamente administrative referitoare la minime condiţii de igienă urbană ce trebuie respectate în cazul comercializării şi consumului de alimente.
Reţetele şi meniurile sunt prezentate tematic şi însoţite de informaţii privind băuturile adecvate sortimentelor culinare, prepararea, servirea şi virtuţile terapeutice ale acestora.
Descrierea sortimentelor de pâine şi a produselor de panificaţie, a dulciurilor rafinate şi savant denumite, preparate cu multe migdale, miere sau nuci, cu un accent deosebit plasat pe produsele de ciocolată ale Casei Capşa, completează imaginea unei gastronomii româneşti care, ca orice gastronomie, exprimă raportul dintre cultură şi alimentaţie.