Regizorul Victor Bucătaru s-a stins din viaţă
Cineastul Victor Bucătaru din Republica Moldova, a murit astăzi, pe patul de spital, la vârsta de 65 de ani,.după ce săptămâna trecută a suferit un infarct miocardic.
12 August 2013, 18:00
Cineastul Victor Bucătaru din Republica Moldova a fost unul dintre cei mai apreciaţi regizori de film documentar nu numai peste Prut, dar şi în România şi peste hotare.
Deşi are la activ şi filme artistice, muzicale ramăne în mintea şi inima tuturor românilor ca cel care a filmat toată mişcarea naţională din Basarabia, inclusiv revoluţia twitter de la Chişinău în 2009.
Deţine cea mai bogată arhivă despre perioada de renaştere naţională a românilor de peste Prut.
Victor Bucătaru s-a născut la 25 decembrie 1948 în satul Moara de Piatră, raionul Drochia, fostul judeş Bălţi.
A absolvit Institutul de Arte „G. Muzicescu” în anul 1971. După absolvire i se propune postul de director al Teatrului de Tineret de la Bălţi, iar după doi ani este deja regizor secund la studioul „Telefilm-Chişinău”.
În anul 1975 absolveşte Cursurile Superioare de Regie de la Moscova unde printre profesori l-a avut pe A.Tarkovskii şi devine regizor al studioului „Telefilm-Chișinău” (1978-1991).
Membru al Uniunii Cinematografiştilor din Moldova devine în anul 1980. Fondează în anul 1991 Studioul Independent de filme SINM.
Este ales preşedinte al Uniunii Cinematografiştilor din Moldova în anul 1991 şi activează în această funcţie pînă în anul 1993.
Victor Bucătaru este autorul reportajelor video din timpul conflictului armat din anul 1992 din Transnistria, care erau transmise de asemenea posturi de televiziune precum: ВВС, TF-1, Canal TV-Boston, Canal Los Angeles, TVR.
Pe parcursul anilor 2000-2001 V. Bucătaru a fost directorul canalului ORT TV din Moldova − «Analitcinemagrup». Din anul 2003 pînă în anul 2005 a fost director al «Proiect Etnos», finanţat inclusiv şi de Consiliul Europei.
În anul 2008 a fost preşedinte al Juriului la Festivalului internaţional de filme
Anul acesta, Victor Bucătaru a lansat filmul „Masacrul inocenţilor sau cronica unui război uitat”, un documentar cutremurător despre războiul din Transnistria.
A obţinut premiul pentru cel mai bun documentar la secţiunea CADRO, în cadrul festivalului Cronograf 2013.
Filmul a fost proiectat luna trecută şi la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.