Raluca Turcan: MNAIR va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat în România
Ministrul culturii a adăugat că au fost deschise discuțiile pentru extinderea portofoliului de investiții in parteneriat cu BDCE pentru cel puțin încă trei obiective: Opera Națională Română, refacerea Sălii Palatului sau construirea unei noi săli de spectacole în București si restaurarea si extinderea Muzeului Antipa.
Articol de Mihaela Helmis, 15 Noiembrie 2023, 18:15
In conferința de presă desfășurată azi la Muzeul Național de Istorie a României au fost anunțate noi măsuri practice pentru realizarea proiectului de restaurare, consolidare, extindere și reamenajare a sediului muzeului.
În prezența doamnei Raluca Turcan, Ministru al Culturii , managerul muzeului Ernest Oberlander Târnovreanu a anunțat finalizarea caietului de sarcini pentru lansarea licitației în vederea realizării Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție.
Reabilitarea sediului muzeului constituie cel mai important obiectiv din cadrul memorandumului semnat de Guvernul României cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în noiembrie 2022, care prevede alocarea sumei de 300.000.000 euro pentru reabilitarea unor clădiri istorice în care funcționează instituții culturale de prim rang ale României ”Intrăm în linie dreaptă ” a spus Raluca Turcan ”în realizarea investiției de peste 100 de milioane de euro pentru Muzeul Național de Istorie a României, finanțată prin Acordul - cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Astfel , a fost depusă în SEAP documentația de elaborare a D.A.L.I. pentru obiectivul de investiții Muzeul Național de Istorie a României, urmând ca anunțul de participare să fie publicat în următoarele zile, după parcurgerea celorlalte etape obligatorii: verificarea documentației de către Ministerul de Finanțe și validarea de către Agenția Națională a Achizițiilor Publice.
”Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat în România” a mai arătat ministrul culturii, cu o suprafață totală de 32.000 mp, după Palatul Culturii din Iași, unde investiția realizată prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane euro, în perioada 2007 – 2016.
În cadrul aceleiași întâlniri cu presa Raluca Turcan a mai subliniat că ” potrivit celui de-al treilea Acord – cadru cu BDCE,vor fi finanțate proiecte de investiții pentru alte șapte obiective de patrimoniu și infrastructură culturală: Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, o nouă sală de concerte în Iași destinată Operei Naționale Române Iași, Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, Conacul "Vârnav Liteanu" de la Liteni, județul Suceava, Vila „Florica” de la Ștefănești, județul Argeș, Muzeul Revoluției Anticomuniste de la Timișoara. ”
Ministrul culturii a adăugat că au fost deschise discuțiile pentru extinderea portofoliului de investiții in parteneriat cu BDCE pentru cel puțin încă trei obiective: Opera Națională Română, refacerea Sălii Palatului sau construirea unei noi săli de spectacole în București si restaurarea si extinderea Muzeului Antipa.