RadiRo a început cu o premieră: prezenţa unei orchestre simfonice din China
Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, sub bagheta dirijorului Lin Daye, a dat startul celei de a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – Radiro.
Articol de Radio România, 24 Septembrie 2016, 09:19
Orchestra Simfonică din Shenzhen, China, sub bagheta dirijorului Lin Daye, a dat startul celei de a treia ediţii a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – Radiro, vineri, 23 septembrie 2016. Concertul de deschidere a marcat o dublă premieră: este pentru prima dată când o orchestră simfonică din China concertează în România şi este prima participare a unei orchestre din Asia la Festivalul RadiRo. Protagoniştii serii au fost pianista Zhang Zuo, una dintre cele mai bine cotate pianiste din China în plan internaţional, şi violonistul Gabriel Croitoru, cu a sa vioară Guarneri del Gesù, aceeaşi cu care George Enescu şi-a încântat ascultătorii în timpul vieţii.
Timp de nouă zile, cât va dura Festivalul RadiRo, această scenă va deveni un spaţiu al călătoriei muzicale pe meridianele lumii! Vor concerta la Sala Radio orchestre simfonice din China, Norvegia, Germania, Austria, Marea Britanie şi România. Suntem o voce puternică în rândul partenerilor noştri din întreaga lume. Radio România este lider de audienţă la nivel naţional şi, îndrăznesc să spun, unul dintre cei mai importanţi actori culturali, prin proiectele noastre culturale şi educaţionale desfăşurate dincolo de microfon. Iar muzica este miracolul care face posibilă depăşirea tuturor frontierelor!, a declarat Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România, în discursul de deschidere a festivalului.
Preşedintele director general al Radio România, Ovidiu Miculescu: RadiRo este un festival cu un profil cu totul special, este dedicat orchestrelor simfonice radio, o idee originală şi foarte apreciată, aşa cum o arată reacţia extraordinară a dumneavoastră, a publicului nostru, cât şi entuziasmul şi susţinerea de care ne bucurăm în rândul partenerilor internaţionali. Festivalul RadioRo a ajuns, iată, la a III-a ediţie. Continuitatea acesteia a fost una dintre marile provocări, pe care ni le-am asumat de la început. Am vrut să vedem, ca serviciu public de radio din România, dacă avem forţa şi ştiinţa de a organiza un eveniment de o asemenea anvergură. Cred că, acum, la a III-a ediţie, Radio România reconfirmă faptul că reuşeşte nu doar să facă faţă onorabil acestei provocări, ci şi că are inteligenţa de a înţelege necesitatea reală şi potenţialul unui astfel de festival.
După concert, consulul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Zeng Jixin, a declarat: Este o mare surpriză pentru mine. Orchestra s-a bucurat de o foarte mare popularitate aici şi a înregistrat un succes enorm. Este pentru prima dată când Orchestra din Shenzhen susţine un concert din România. Poate ştiţi, Shenzhen este oraşul, locul în care a pornit reforma, deschiderea noastră către lumea exterioară. Succesul economic este un aspect, dar, astăzi, pefrormanţa acestei ochestre demostrează faptul că viaţa culturală din acea regiune este una la nivel înalt. A fost o surpriză plăcută concertul acesta. Sunt foarte bucuros şi onorat că am fost parte, alături de ceilalţi a acestui eveniment.
La concertul de deschidere a participat şi Javad Mottaghi, Secretar General al Asia – Pacific Broadcasting Union, care a declarat pentru Radio România: Valoarea adăugată a festivalului RadiRo constă în faptul că se desfăşoară la un nivel internaţional. Noi vom transmite concertele RadiRo în ţările din Asia – Pacific, ceea ce pentru regiunea noastră este o oportunitate de a învăţa mai mult. Când vorbim de audienţă în Asia – Pacific, ne referim la un public de 3,5 miliarde de persoane. Ceea ce reprezintă o fereastră, o platformă pentru România şi pentru muzica europeană. A reuni muzica din ţări diferite la acest festival înseamnă a aduce unitatea în diversitate.
Despre interpretarea inedită a Rapsodiei române nr. 1 de Enescu de către Orchestra Simfonică din Shenzhen, dirijorul Lin Daye a afirmat: Iubesc această piesă şi cred că orice muzician, din orice orchestră, iubeşte această compoziţie. Enescu a fost cel mai mare compozitor român şi este foarte popular şi în China. Rapsodia română nr. 1 este o compoziţie extrem de melodică, iar viziunea lui Enescu este încântătoare. Pentru noi, ca muzicieni, este o foarte interesantă încercare. Vă mulţumim pentru invitaţia de a susţine concertul de deschidere al festivalului!.
Concertul de deschidere a fost transmis în direct de Televiziunea Română, pe Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi live, prin satelit, de către partenerii Radio România din cadrul European Broadcasting Union (EBU) şi Asia - Pacific Broadcasting Union (ABU).
Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – Radiro, organizat de Radio România, se desfăşoară la Sala Radio din Bucureşti între 23 septembrie şi 1 octombrie 2016. Pe agenda festivalului vor urma concerte susţinute de Orchestra Simfonică Radio din Norvegia, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, Orchestra Simfonică Radio ORF din Viena, BBC Concert Orchestra şi Orchestra Naţională Radio, alături de Corul Academic Radio şi de Corul de Copii Radio.
Organizator: Radio România. Sponsor principal: Orange. Coproducător: TVR. Parteneri: Arcub, Institutul Cultural Român. Maşina festivalului: Dacia. Sponsori: Art Production, Intâlnirile JTI, Aquatique, Treasure Tea & Coffee, Florăria Iris.
Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Radio România Internaţional, Orchestrele şi Corurile Radio, România TV, Adevărul, Caţavencii, Observator Cultural, Revista Cariere, Zile şi Nopţi, Accente, Forbes, Mediatrust, Agenţia de carte, Librăriile Humanitas.
Parteneri media internaţionali: European Broadcasting Union, Asia – Pacific Broadcasting Union.