Radio România, număr record de concerte transmise în 2013
Radio România şi-a intensificat activitatea de schimburi muzicale în cadrul Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, atingând în 2013 un număr record de 157 de concerte transmise.
Articol de Radio România, 09 Ianuarie 2014, 16:10
În ultimii ani, Radio România şi-a intensificat constant activitatea de schimburi muzicale în cadrul Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, atingând în 2013 un număr record de 157 de concerte transmise radiodifuziunilor partenere, considerabil mai mare decât în anii precedenţi – 75 de concerte în 2009 sau 116 concerte în 2011, situându-se astfel pe primele locuri între cele 119 ţări membre ale organizaţiei internaţionale.
Ofertele selectate au acoperit o largă paletă artistică şi de genuri, de la concerte de muzică clasică la jazz, muzică populară sau corală, spectacole de operă şi au pus în lumină cele mai importante evenimente muzicale organizate de Radio România sau înregistrate în Bucureşti şi în ţară.
Numărul de concerte oferite în anul 2013 figurează în statistica publicată de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune în data de 7 ianuarie 2014 şi situează România pe primele locuri în clasament, alături de ţări ca Marea Britanie (380), Austria (201), Olanda (198), Elveţia-Lausanne (165), Polonia (160).
Cu 157 de concerte transmise live şi înregistrate, Radio România surclasează chiar şi Radiodifuziunea Franceză (154), unul dintre organismele media cu o capacitate deosebită de acoperire a evenimentelor artistice pe teritoriul naţional şi care, prin tradiţie, oferă un număr substanţial de concerte Uniunii Europene de Radio şi Televiziune.
Printre concertele propuse de Radio România în 2013 se numără concertele de stagiune ale soliştilor şi Formaţiilor Muzicale Radio, proiecte precum Viori de colecţie sau Pianul călător, dar şi aproximativ 60 de concerte din Festivalul Internaţional George Enescu.
Anumite concerte au fost incluse în Stagiunile Euroradio, devenind astfel evenimente internaţionale cu un potenţial de milioane de ascultători.
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune - UER (http://www3.ebu.ch) este unul dintre cele mai importante organisme de cooperare media din lume, care, depăşind barierele teritoriale dintre state, promovează schimbul de material audiovizual între instituţiile publice de radio şi televiziune.
În afara celor 75 de membri activi din 56 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, UER are şi 44 de membri asociaţi.
La nivel mondial, lucrează în strânsă colaborare cu uniuni similare de pe alte continente.