Proteste de Ziua Culturii Naţionale
Membrii Federaţiei sindicatelor din cultură şi presă, CulturMedia, au ieşit în stradă cu banderole albe pe braţe.
Articol de Ancuţa Cocoroveanu, 15 Ianuarie 2025, 14:12
Au fost proteste, de Ziua Culturii Naţionale, în faţa Muzeului de Istorie din Bucureşti.
Membrii Federaţiei sindicatelor din cultură şi presă, CulturMedia, au ieşit în stradă cu banderole albe pe braţe.
Ei vor să atragă atenţia asupra subfinanţării sectorului şi a inechităților salariale care fac afectează angajații din muzee, biblioteci și centre culturale.
Oamenii au mai cerut și acordarea sporurilor pentru munca din weekenduri și din zilele de sărbători legale.
Reporterul RRA Ancuța Cocoroveanu a stat de vorbă cu Decebal Vleja, prim-vicepreședintele CulturMedia, și cu alți protestatari.
Decebal Vleja: Un absolvent de facultate, de master și de doctorat în multe cazuri se angajează în muzeele naționale sau județene pe salariul minim pe economie. Jumătate din personalul din muzeele României au salariul de bază mai mic decât salariul minim pe economie. Or, prin virtutea legii sunt aduși la nivelul acestui salariu. În muzeele din România sunt oameni care se angajează la 18 ani, ies la pensie și nu au avut niciodată weekend, nu au primit niciodată nici măcar un leu în plus.
- Nu este numai o problemă salarială, este o problemă care vizează poziția noastră în societate. Pe lângă expoziții, sunt foarte multe șantiere arheologice. Sunt colegi de ai noștri care nu au mai trecut pe acasă de ani de zile. Nu sunt niște bani pe care noi îi primim ca să păzim niște exponate.
- În primul rând, alocarea PIB-ului pentru cultură, 1% dorim. Suntem în fața unei clădiri care de ani de zile este în restaurare-conservare. Vrem locuri de muncă așa cum sunt în străinătate, cum sunt în marile muzee. Eu am scos la concurs post doi ani de zile, nu s-a prezentat nimeni.
- Ar trebui să schimbe condițiile de muncă. Mă refer la situația muzeelor din țara asta. Multe din ele sunt în clădiri improprii, care sunt cu risc seismic. E vorba de subfinanțarea sistemică a culturii.
Protestatarii mai cer și deblocarea posturilor vacante, oprire a procesului de depopulare și de profesionalizare a sectorului. Acțiunile lor nu afectează programul de lucru.
Ziua Culturii Naționale a fost instituită în anul 2010, cu scopul de a promova activitatea culturală, întreprinderile artistice și meritele academice.
A fost aleasă ziua de 15 ianuarie, întrucât reprezintă data de naștere a poetului național Mihai Eminescu.