Poetul Grigore Vieru, comemorat la Chişinău
Poetul Grigore Vieru, care ar fi împlinit 76 de ani, a fost comemorat la Chişinău. Victimă a unui accident rutier, scriitorul a murit în februarie 2009.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 14 Februarie 2011, 16:50
Oficiali de prim rang, oameni de cultură şi intelectuali au depus flori la bustul de bronz al lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor literaturii române din centrul Chişinăului.
Au avut loc, de asemenea, lansări de carte, recitaluri şi concerte cu muzică scrisă pe versurile lui Grigore Vieru, atât la Chişinău, cât şi în alte localităţi ale Republicii Moldova.
Grigore Vieru, considerat unul dintre cei mai mari poeţi ai Basarabiei, s-a stins din viaţă la 16 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier.
La înmormântarea poetului au participat câteva zeci de mii de persoane.
În 1993, poetul a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererita de pe malul Prutului,din fostul judeţ Hotin din România, în prezent raionul Briceni, Republica Moldova.
Tolerat la limită de regimul comunist, în perioada sovietică Grigore Vieru se refugiase în lirica de dragoste şi în poezia pentru copii.
Generaţii întregi au crescut în Basarabia cu versurile despre mamă şi copilărie ale lui Grigore Vieru, iar abecedarul său, numit „Albinuţa” este, nelipsit din fiecare casă.
La sfârşitul anilor '80, Grigore Vieru a fost unul dintre figurile de bază care au inspirat mişcarea de eliberare naţională a basarabenilor.
Din 1988 poetul a fost în prim-planul luptei politice pentru identitatea naţională a românilor basarabeni şi a pledat pentru reunificarea Basarabiei cu România.
Grigore Vieru a fost numit de critici „un Eminescu al Basarabiei”.