Pictorul Lucian Freud a murit la vârsta de 88 de ani
Pictorul Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit la vârsta de 88 de ani. Pictorul era unul dintre cei mai apreciaţi artişti britanici, fiind cunoscut în special pentru nudurile şi autoportretele sale.
Articol de Răzvan Stancu, 22 Iulie 2011, 12:18
Pictorul britanic Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit joi la vârsta de 88 de ani, a anunţat avocatul acestuia, informează AFP.
Pictorul era cunoscut mai ales pentru nudurile şi autoportretele sale, precum în cea mai de seamă operă a sa, creată în 1993, în care s-a pictat sub trăsăturile unui bătrân gol care ameninţă cu periuţa de dinţi ca şi cum ar avea în mână o armă.
Lucian Freud trăia modest, în ciuda faptului că avea o avere consistentă.
Artistul, a trăit singur în ultimii ani, după ce a avut două soţii, zece copii şi numeroşi nepoţi.
De-a lungul ultimilor ani, operele nepotului celebrului psihanalist Sigmund Freud s-au vândut pentru sume uriaşe.
Portretul său din 1995, "Benefits Supervisor Sleeping", a fost adjudecat la casa Christie's din New York pentru suma de 33,6 milioane de dolari.
Artistul Lucian Freud s-a născut în 1922 la Berlin, apoi a emigrat la Londra în 1934 odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa Lucie, care fugeau din calea nazismului.
Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 şi a murit la Londra în anul următor. În acelaşi an, Lucian Freud a obţinut cetăţenia britanică.
Recunoscător Marii Britanii care i-a devenit a doua patrie, pictorul Lucian Freud a realizat un portret al reginei Elizabeth a II-a pe care i l-a oferit cu ocazia jubileului ei din 2001.
Foto: Tabloul "Lucian Freud o pictează pe Regină" (stânga). Sursa: Reuters.
Lucian Freud a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcţie din arta contemporană, promovată de Şcoala Londoneză.
Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism.