"Pianul Călător" în Parcurile Bucureştiului
"Pianul Călător" este un proiect Radio România conceput pentru a veni în întâmpinarea iubitorilor de muzică din ţară, din localităţi în care nu există piane de concert performante.
Articol de Andreea Marin, 14 Aprilie 2013, 22:00
Pianistul Horia Mihail - solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio - a cântat, duminică seară, într-un cadru neconvenţional, în Parcul Herăstrău din Capitală.
Concertul face parte dintr-un turneu naţional, care a ajuns la a treia ediţie, denumit "Pianul Călător.
Proiectul Radio România s-a concretizat din necesitatea de-a veni în întâmpinarea iubitorilor de muzică clasică din ţară, care dintr-un motiv sau altul până acum nu au avut ocazia să participe la un recital de pian.
Turneul pianistului Horia Mihail şi a pianului său a demarat la sfârşitul lunii martie în Judeţul Timiş şi va cuprinde în acest an 15 oraşe.
Audio: Reportaj realizat în Parcul Herăstrău.
La final, pianul va fi donat oraşului Tulcea.
Este cel de-al treilea pian de concert, care părăseşte studiourile Radio România pentru a bucura sufletele unor oameni care în acest moment au prea puţine şanse pentru a vedea şi-a asculta concerte de muzică clasică.
"Pianul călător” a devenit el însuşi un brand
„Pianul călător” a fost iniţial o idee, un vis greu de transpus în relitate şi aceasta nu din cauza publicului sau a pianistului, ci a aspectelor organizatorice – susţine directorul Rdio România Cultural, Oltea Şerban-Pârâu.
Audio: "Pianul călător” a devenit el însuşi un brand, despre care a vorbit într-un interviu directorul Radio România Cultural, Oltea Şerban-Pârâu.
Cel de-al treilea an al proiectului reprezintă pentru organizatori, însă, o dovadă vie a faptului că Radio România este capabilă să gestioneze campanii de anvergură şi să-şi îndeplinească onorabil cele trei misiuni ale sale: educativă, informativă şi de divertisment.
Pianistul Horia Mihail
Pianistul Horia Mihail a debutat la vârsta de 10 ani, în oraşul său natal – Braşov şi de atunci, a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio.
Maestrul a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări, pe 4 continente şi a colaborat cu artişti cunoscuţi precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz şi Nathaniel Rosen.
Din anul 2009, artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut mai multe concerte la Sala Radio (alături de Orchestra Naţională Radio şi dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar şi turnee în ţară sau strinătate.
Din 2011, el este protagonistul unui turneu naţional anual numit „Pianul Călător”.
Anul acesta, printre alte iniţiative solo şi camerale, Horia Mihail are în plan ediţiile cu numărul trei ale turneelor Pianul călător - cu un program exclusiv Beethoven, Flautul de aur, Duelul viorilor precum şi cea de a doua ediţie a periplului muzical rural alături de violonistul Gabriel Croitoru sub genericul Vioara lui Enescu la sate.
Audio: Un interviu cu pianistul Horia Mihail.