Pelerinaj de Sfânta Maria
Zeci de mii de persoane sunt aşteptate, în acest sfârşit de săptămână, la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj, pentru a asista la slujbele oficiate de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Articol de Ioana Dogaru, 13 August 2011, 18:15
De Adormirea Maicii Domnului, credincioşii ortodocşii se adună la Nicula, Rohia, Moisei, Sâmbăta, Putna iar catolicii merg în pelerinaj la Radna-Arad şi Cacica-Suceava.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax că arhiepiscopia se aşteaptă ca zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară să participe la sărbătoarea de la Mănăstirea Nicula.
Slujbele oficiate cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului vor fi susţinute de mai mulţi episcopi, printre care episcopul Caransebeşului, PS Lucian Mic, episcopul Giurgiului, PS Ambrozie Meleacă. Sfânta Liturghie va fi oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei.
Cele mai multe biserici şi mănăstiri din România poartă hramul Adormirii Maicii
Domnului, însă, doar câteva locuri aflate sub ocrotirea Sfintei Maria atrag la
15 august sute de mii de pelerini.
Printre locurile cele mai populare pentru pelerini se numără mănăstirea Nicula, mănăstirea Rohia, mănăstirea Moisei, mănăstirea Hacica şi mănăstirea Hodroş Bodrog.
Pelerinii aleg aceste locuri datorită unor icoane sau întâmplări miraculoase care au avut loc acolo.
În Bucureşti, de Sf. Maria are loc o nouă ediţie a târgului de produse tradiţionale
Peste 30 de producători din toate zonele ţări îi invită pe bucureşteni, sâmbătă şi duminică, să petreacă după obiceiuri strămoşeşti, cu bucate tradiţionale, sărbătoarea Sfântă Maria Mare, la o nouă ediţie a "Târgului naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale" din parcul Academiei din Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Producătorii au venit cu struguri, cu faguri de miere, cu prune, plante medicinale de sezon şi multe altele.
Ziua de 15 august este declarată sărbătoare oficială şi este zi nelucrătoare.