Patriarhul Daniel - şase ani de când conduce BOR
Prea Fericitul Daniel spune că în România este nevoie de multe biserici pentru că cele existente nu pot primi decât 10% dintre credincioşii ortodocşi.
Articol de Remus Rădulescu, 30 Septembrie 2013, 15:54
La împlinirea a şase ani de slujire ca patriarh, PF Daniel a oficiat Liturghia în Catedrala Patriarhală din Bucureşti împreună cu alţi 20 de ierarhi din Sinodul BOR.
Patriarhul a simţit nevoia să vorbească la finalul slujbei despre libertatea trăită în mod responsabil şi despre necesitatea construirii de Biserici în România.
"Cea mai necesară lucrare pentru poporul român este unirea libertăţii cu responsabilitatea, crede patriarhul. În anii de comunism ateu ne întrebam: cum vom dobândi libertatea? În anii de libertate, întrebarea este:... ce-ai făcut cu libertatea ta? Te-a apropiat de Dumnezeu mai mult, sau te-a îndepărtat?... Te-a apropiat mai mult de semni, sau te-a îndepărtat? Ai zidit sau ai pierdut timpul? Ai făcut bine, l-ai omis, sau, mai jalnic, ai făcut răul?"
Patriarhul Daniel a vorbit şi despre necesitatea construirii de biserici, în contextul în care voci din societatea civilă spun că sunt prea multe locaşuri de închinare în România.
"În bisericile existente, inclusiv în cele noi, astăzi, încap doar 10% sau mai puţin de atât din numărul credincioşilor existenţi..." a spus patriarhul Daniel.
El a făcut şi o aluzie la modul în care sunt cheltuiţii banii în investiţii. "În România de astăzi, se construieşte mult acolo unde banii sunt folosiţi potrivit scopului lor. Unde banii nu sunt folosiţi pentru scopul fixat, nu se construieşte mult", a precizat Patriarhul Daniel.
Un bilanţ pozitiv după 6 ani, în ciuda crizei economice
Patriarhul Daniel spunea la 30 septembrie 2007 când era întronizat, că vrea să intensifice activitatea misionară şi socială a BOR.
După şase ani, misiunea Bisericii este susţinută de un Centru de presă care cuprinde radio, televiziune, agenţie de presă şi un cotidian.
Implicarea în social a Bisericii este asigurată de peste 700 de instituţii create cu scopul de a face asistenţă socială şi filantropie.
Cea mai mare realizare a celor şase ani de patriarhat rămâne începerea lucrărilor la noua Catedrală patriarhală pe Dealul Arsenalului din Bucureşti, în spatele Palatului Parlamentului.
Catedrala a juns la cota 0, ceea ce înseamnă 20 metri construiţi pe trei nivele care constituie fundaţia noii catedrale. Până la acest stadiu, Patriarhia a cheltuit 35 de milioane de euro, bani proveniţi, jumătate de la autorităţile centrale şi locale ale statului, iar cealaltă jumătate din donaţii de la credincioşi.
Patriarhia estimează că în următorii trei ani, catedrala va fi ridicată la faza roşu-gri, cu un cost total de 80 de milioane de euro.