Paștele catolic
1,3 miliarde de creştini romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc astăzi Învierea Domnului.
Articol de Radiojurnal, 21 Aprilie 2019, 08:53
1,3 miliarde de creştini romano-catolici şi protestanţi sărbătoresc astăzi Învierea Domnului.
La miezul nopţii, Papa Francisc a celebrat slujba Învierii, numită în tradiţia latină Vigilia Pascală, în Bazilica Sfântul Petru de la Vatican.
Potrivit corespondentei nostru Elena Postelnicu, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe credincioşi să nu trăiască pentru lucruri trecătoare, cum ar fi bogăţia sau succesul, ci pentru Dumnezeu.
Realizator: "Să depășim temerile şi închiderile, și acesta este un pasaj pe care cu ajutorul lui Dumnezeu să-l facem de aceste sărbători" - este invitație adresată de Papa Francisc în Vigilia Pascală, din Basilica San Pietro, amintind din nou de carieră și de bani, care te îndepărtează de lumina adevărată a vieții care este Hristos.
Papa Francisc: Există o altă piatră care adesea astupă inima, piatra păcatului. Păcatul seduce, promite lucruri ușoare și rapide, prosperitate și succes, dar apoi lasă în urmă doar singurătate și moarte. Păcatul caută viața printre morți și sensul vieții în lucrurile trecătoare.
Cea de-a șaptea predică a actualului Suveran Pontif din noaptea Învierii s-a centrat în jurul relatări biblice despre femeile care au mers la mormântul lui Iisus pe care l-au găsit gol, iar piatra care asupra intrarea în mormânt dată la o parte. Plângându-ne de viață, facem ca aceasta să devină într-un fel bolnavă și dependentă de aceste plângeri - a mai spus Suveranul Pontif în predica sa, îndemnându-i de pe credincioși să nu îngroape speranța.
Vigilia Pascală a fost oficiată şi la Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Iosif" din Bucureşti, de Arhiepiscopul Ioan Robu, în prezenţa a peste 1.000 de credincioşi. În predica sa, Arhiepiscopul Ioan Robu a spus că adevărul credinţei în Înviere stă la baza modului creştin de viaţă:
Ioan Robu: Din misterul Învierii lui Iisus izvorăște identitatea noastră creștină. Din același mister s-a născut Biserica. Să nu uităm că din același mister pornește drumul mântuirii noastre veșnice.
Atunci când am primit botezul a intrat în noi lumina lui Dumnezeu şi am devenit astfel fii ai luminii și nu vrem ca să dispară această lumină din noi niciodată, căci ea este lumina adevărului despre Dumnezeu și despre destinul nostru veșnic, destin deschis și străluminat de Înviere a lui Hristos.
Să nu uităm: vestim Învierea lui Hristos mai departe, mergând împreună cu toții spre Învierea de apoi.
Peste un milion de romano-catolici şi protestanţi din România sărbătoresc, astăzi, Învierea Domnului, iar în judeţul Alba mai bine de 3.000.
Reporter: Andreea Bogdan - În noaptea ce tocmai s-a încheiat, credincioșii romano-catolici din Alba au participat la celebrarea solemnă a Vigilei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte și păcat la viața nouă în Isus Hristos Înviat. Celebrarea a început la ora 21:00, la Catedrala "Sfântul Mihail" din Alba Iulia, fiind prezidată de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop György Jakubinyi.
Ritualul a început în fața Catedralei, prin binecuvântarea focului și aprinderea Lumânării Pascale de la care au fost aprinse apoi lumânările credincioșilor și s-a ascultat vestirea solemnă a Învierii.
Astăzi va avea loc Sfânta Liturghie Solemnă a Învierii Domnului la Catedrala "Sfântul Mihail" din Alba Iulia, dar bineînţeles şi la toate bisericile catolice din România.