Ortodocşii şi greco-catolicii sărbătoresc Boboteaza
În Galaţi, peste 3.000 de persoane au asistat pe faleza superioară a Dunării la slujba de binecuvântare a apelor
Articol de Andreea Marin, 06 Ianuarie 2011, 16:39
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, joi, Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.
În unele zone ale ţării, episcopii locului aruncă în râuri sau în mare o cruce pe care mai mulţi bărbaţi se întrec să o aducă la mal. Învingătorul se bucură - potrivit legendei - de o imunitate sporită faţă de boli.
În Galaţi, peste 3.000 de persoane au asistat pe faleza superioară a Dunării, la slujba de binecuvântare a apelor, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi la Galaţi, Maria Măndiţă.
Slujba a fost oficiată, ca în fiecare an, de Bobotează, de arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Casian Crăciun, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în faţa unei imense cruci de gheaţă.
Credincioşii, purtând în braţe buchete de busuioc, au aşteptat să ia, după slujbă, agheazmă, din cele 12 recipiente cu apă sfinţită. În total, a fost distribuiţi 8.000 de litri de apă sfinţită, ordinea fiind păstrată cu ajutorul a 60 de jandarmi.
Conform tradiţiei, după slujbă, episcopul Dunării de Jos Casian Crăciun a lansat în apele sfinţite ale Dunării şi o cruce de lemn, după care au sărit în apele îngheţate ale fluviului 13 bărbaţi.
Cel care a reuşit să recupereze crucea din apele Dunării se numeşte Costel Dumitriu, are 30 de ani şi lucrează ca subinginer la o societate de construcţii din Bucureşti.
Tânărul, originar din Galaţi, vine în fiecare an, de Bobotează, de la Bucureşti, la Galaţi, pentru a participa la tradiţionala cursă în apele Dunării, după crucea sfinţită.
El a sărit, până acum, de 12 ori, iar în 5 ani a reuşit să scoată crucea din apă.