Noaptea bibliotecilor româneşti, marcată la nivel naţional
Scopul manifestărilor culturale care au loc în Noaptea bibliotecilor româneşti este creşterea vizibilităţii bibliotecilor în rândul iubitorilor de lectură.
23 Aprilie 2013, 18:43
Ziua Naţională a Bibliotecarului dar şi Noaptea bibliotecilor româneşti sunt marcate marţi la nivel naţional printr-o serie de manifestări culturale care au ca scop creşterea vizibilităţii acestor spaţii în rândul iubitorilor de lectură.
Programul cultural continuă şi după ora 19:00, când bibliotecile din întreaga ţară îşi aşteaptă vizitatorii.
La Biblioteca Naţională a României se vor prezenta expoziţii, seminarii, ateliere artistice şi spectacole de teatru.
Directoarea instituţiei, Elena Tîrziman, vorbeşte despre rolul unei biblioteci în societatea actuală.
"În societatea românească se pare că o bibliotecă nu ocupă spaţiul pe care îl merită, şi consecinţele le vedem la nivel individual şi la nivelul comunităţilor şcolare.
"E nevoie să înţelegem că biblioteca reprezintă un spaţiu formativ, pentru că vrem să atragem atenţia şi prin manifestările de astăzi, de Ziua Naţională a Bibliotecarilor, atât Biblioteca Naţională a României, cât şi alte biblioteci din sistem asupra faptului că trebuie să vină lumea la bibliotecă pentru informare şi formare", spune Elena Tîrziman.
Reporter: Care este principala calitate pe care trebuie să o aibă un bibliotecar modern?
Elena Tîrziman: O mare parte din bibliotecarii care lucrează la Biblioteca Naţională a României au o pregătire superioară.
Reporter: Profesia de bibliotecar a fost ea afectată în ultimii ani şi dacă da, din ce cauze?
Elena Tîrziman: Nu ne-am adaptat rapid la solicitărilor utilizatorilor din ce în ce mai obişnuiţi cu informaţii moderne, după aceea un cadru administrativ, legislativ care n-a fost tot timpul favorabil profesiei de bibliotecar.
Sperăm să trecem peste toate acestea şi să arătăm că avem nevoie de cineva care să ne îndrume la nivel de informare, să ne ajute să trecem uşor BAC-ul, să parcurgem un traseu universitar mult mai uşor, să ne informăm de-a lungul întregii noastre vieţi, viaţa noastră de zi cu zi să fie mult mai nobilă şi din acest aspect.