Nicolae Iorga, în urmă cu 81 de ani, la Radio România
Unul dintre cei mai importanţi oameni ai culturii române vorbea la 10 aprilie 1929 pentru prima dată la microfonul Radiodifuziunii Române.
10 Aprilie 2010, 15:00
În urmă cu 81 de ani, în ziua de 10 aprilie, vorbea pentru prima dată la microfonul Radiodifuziunii Române unul dintre cei mai importanţi oameni ai culturii române, Nicolae Iorga.
Marele om de cultură Nicolae Iorga a fost cea mai prestigioasă personalitate a Radioului interbelic.
Prima sa conferinţă a fost difuzată în cadrul emisiunii Universtitatea Radio, la ora 21 şi 55 de minute şi s-a intitulat "Literatura română". Nicolae Iorga fost prezent 11 ani la microfonul radio şi de multe ori vorbea liber.
În general Nicolae Iorga îşi susţinea conferinţele o dată pe săptămână, după ora 8 seara.
Temele erau diverse, de la impresii de călătorie, pictură, sculptură, istorie sau literatură.
Într-una dintre puţinele conferinţe înregistrate care s-au păstrat, Nicolae Iorga vorbeşte despre Unităţile organice din viaţa satelor şi a naţiunilor.
Audio: Nicolae Iorga - Unităţi organice în viaţa statelor şi naţiunilor
Fragment. Conferinţa radiofonică din ciclul "Sfaturi pe întunerec" (24 martie 1939)
Conferinţa radiofonică face parte din primele documente digitalizate din Fonoteca de Aur a Radio România, cu ocazia împlinirii celor 81 de ani ai postului public de radio, la 1 Noiembrie 2009.
Radiodifuziunea Română - asumându-şi pe deplin rolul de creator, difuzor şi păstrător de cultura - a lansat public "Apelul pentru salvarea memoriei radioului", solicitând opiniei publice să i se alăture în lupta pentru salvarea celei mai vechi arhive media din România, ameninţată nu numai de inevitabila degradare în timp a înregistrărilor, ci şi de numeroase atacuri piratereşti.
Ca urmare a acestui apel, au fost obţinute peste 1.500 de semnături aparţinând personalităţilor din diverse domenii ale vieţii culturale, sociale şi politice: Prea Sfinţia Sa Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preşedinţii Comisiilor pentru Cultură din cele două Camere ale Parlamentului de atunci, Răsvan Popescu, Preşedinte CNA, Andrei Pleşu, prof. dr. acad. Razvan Theodorescu, academicianul Dan Berindei, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Ion Lucian, precum şi reprezentanţilor instituţiilor statului, membri marcanţi ai societăţii civile,