"Nesfârşita suferinţă"
Se lansează un film documentar dedicat disidentului anticomunist Constantin Ticu Dumitrescu.
Articol de Ionuţ Dragu, 05 Noiembrie 2009, 10:36
Filmul documentar "Nesfârşita suferinţă", dedicat disidentului anticomunist Constantin Ticu Dumitrescu, va fi lansat, joi, la sediul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.
Realizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi de Televiziunea Română, documentarul prezintă temperamentul de luptător al lui Ticu Dumitrescu, văzut în diferite ipostaze şi locuri, în închisori şi lagăre.
"Cel care a străbătut deşertul roşu cu demnitate reprezintă un reper, ca şi Elisabeta Rizea, pentru puterea de a îndura cu verticalitate suferinţa şi de a-şi continua idealurile de tinereţe: libertatea şi democraţia, fiind un rezistent şi după anul 1989", spun realizatorii documentarului despre Ticu Dumitrescu.
Constantin/Grigore Dumitrescu, cunoscut ca Ticu Dumitrescu |
- s-a născut la 27 mai 1928, în localitatea Fânari, judeţul Prahova, în familia unor învăţători. Tatăl său, membru al Partidului Naţional Ţărănesc, a fost exclus din învăţământ, pe motive politice, urmărit şi arestat; - sub învinuirea de activitate anticomunistă, a fost urmărit şi arestat în mai multe rânduri, pe când era elev al Liceului 'Sfinţii Petru şi Pavel' din Ploieşti; - a fost colaborator apropiat al profesorului Virgil Şerbănescu, liderul Partidului Ţărănesc din Prahova; - Neputând continua studiile universitare, s-a refugiat în sectorul construcţiilor, unde este muncitor, tehnician, şef de brigadă, şef de şantier - pe şantiere de construcţii forestiere în Munţii Cerna, Bucegi şi zona Vrancea; - din anul 1949, cu o întrerupere de câţiva ani, a fost arestat din nou şi condamnat la 23 de ani închisoare; - a fost fondator şi apoi preşedinte ales al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) din 1990; - preşedinte al Uniunii Internaţionale a Foştilor Deţinuţi Politici Anticomunişti. Membru fondator al Alianţei Civice; - membru al CPUN, reprezentând Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici (9 februarie - 11 mai 1990); - membru al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, până în octombrie 1997, când s-a retras din partid şi a devenit senator independent; - senator de Bucureşti, ales la 27 septembrie 1992, apoi în legislatura 1996-2000, pe lista CDR, din partea PNŢCD. Preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor şi petiţii a Senatului; - ca parlamentar a iniţiat o serie de legi, între care celebra "Lege Ticu" privind deconspirarea securităţii; - a fost membru al Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS); - Ticu Dumitrescu a murit pe 5 decembrie, 2008. |