Născut din dragoste pentru România
Articol de Iuliana Anghel, 29 Ianuarie 2016, 16:17
Oraşele medievale şi bisericile fortificate din Transilvania, alături de cele de lemn din Maramureş, Cimitirul Vesel de la Săpânţa, efervescenţa Bucureştiului, dar şi personalităţile domnitorilor Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş sau poezii semnate de Lucian Blaga şi Tudor Arghezi: fragmente de istorie şi cultură, pe care publicul din Italia le-a descoperit deja în volumul “Invitaţie la călătorie în Romania”, publicat anul trecut de editura Universităţii Roma Tre, una dintre cele mai importante instituţii de învăţământ superior din Peninsulă.
Volumul, prezentat la Bucureşti de Ambasada Italiei şi Centrul Infoeuropa al Ministerului Afacerilor Externe al României, reuneşte articole semnate de profesori ai Universităţii Roma Tre, şi este coordonat de profesorii Francesco Guida, directorul Departamentului de Ştiinţe Politice, şi Silvia Terzi, director al Departamentului de Economie al prestigioasei instituţii de învăţământ.
De altfel, ideea acestei invitaţii la călătorie i-a aparţinut Silviei Terzi.
“Acest volum s-a născut din dragostea mea la prima vedere pentru România, după ce am vizitat această ţară. Am pornit de la ideea de a trezi curiozitatea pentru România, atât ca o călătorie în adevăratul sens al cuvântului, cât şi ca o modalitate de a-l ajuta pe cititor să îşi aprofundeze cunoştinţele prin lecturi şi imagini.
În Italia cartea a fost primită cu interes. Practic, a inaugurat un proiect al universităţii noastre, care îşi propune să realizeze o colecţie dedicată mai multor ţări, disponibilă online şi care să poată fi descărcată gratuit de pe site-ul nostru de oricine”, spune Silvia Terzi.
Aşadar, autorii articolelor şi-au propus să transmita cititorilor propriile sentimente şi idei despre România, însoţite de imaginile locurilor prezentate. “Au colaborat mai mulţi profesori de la Roma Tre, care şi-au povestit experienţele trăite în Romania sau şi-au prezentat cunoştinţele culturale despre ţara dumneavoastră.
Toate popoarele trebuie să încerce să se cunoască mai bine. Cu atât mai mult românii şi italienii, care se cunosc de foarte multă vreme, dar uneori mai uită acest lucru, şi au nevoie ca cineva să le aducă aminte.
Aşa că această invitaţie la călătorie nu îşi propune să fie un simplu ghid turistic, ci în primul rând să facă mai bine cunoscut un popor care are multe în comun cu italienii, şi atâtea lucruri interesante de oferit lumii”, a explicat profesorul Francesco Guida.