Nanta, teatru de bucătărie coreean
Reporterul Radio România Carmen Gavrilă a pătruns în tainele culinare ale Orientului şi a descoperit ritualul secret al aromelor coreene (video).
Articol de Carmen Gavrilă, 20 Septembrie 2009, 12:34
În Coreea a mânca nu este doar pentru a-ţi stăvili foamea, este o artă, un ritual si un specatacol în acelaşi timp, atunci când este vorba despre o masă tradiţională.
În primul rând trebuie să te aşezi pe podea, la o masă joasă, ca o invitaţie la puţină modestie, în plus, asta creează familiaritate între comeseni.
Când primele feluri sunt aşezate pe masă, eşti copleşit de o armonie de culori şi nuanţe, totul arată aşa de proaspăt şi de apetisant în vasele de lut ars ori porţelan fin, alături de betigaşe delicate de orez.
Apoi eşti frapat de felul în care este servită mâncarea, fie că eşti la un restaurant tradiţional ori în vizită la o familie coreeană: umbre se mişcă în jurul mesei si aşează pe nesimţite bolurile cu mâncare, ţinute cu delicateţe în palme, de parcă ar fi cele mai preţioaase comori, gesturile sunt reţinute parcă pentru a nu izgoni misterele care se înşiră pe masă.
Te uiţi la toate cele de pe masă şi arată aşa de proaspete, în porţii mici, că ai impresia că vin aşa direct din natură, că sunt uşor de pregătit, dar afli că în spate sunt ore lungi de gătit, eforturi laborioase, imi spune Amy. “Şi acasă, zi de zi, avem 4-5 feluri de mancare, nu asa multe ca în restaurantele traditionale, un fel principal, supă, o tocaniţă sau friptură şi obligatoriu un bol de orez, asta e combinaţia standard”.
La masă, după primul impact vizual, vine momentul cel mare în care guşti din primele feluri: o explozie de gusturi, de arome, de iute şi acrişor, dulce şi sărat. Cum spun coreenii: “fiecare masă trebuie să cuprindă cele patru elemente: foc, pământ, aer, apă”.
Aromele se armonizează perfect, ce este iute nu acoperă restul, nu găseşti nici o aromă egoistă să le acopere pe celelalte, lucrează toate împreună într-o poveste a gusturilor.
Coreenii fac din modesta varză, o încântare a papilelor gustative pe o mulţime de tonuri de la iute la sărat de dulceag la acrişor. “Kimchi este o garnitură obligatorie la orice masă fie ca eşti acasă ori la un restaurant, avem zeci de feluri de kimchi, noi acum o mâncăm pe cea de culoare roşie, dar avem şi albă ori în supă rece. Kimchi se face fie din varză chinezească fie din sfeclă roşie, varza e cea mai folosită şi e preparată cu o mulţime de condimente, este acrişoară şi iute pentru ca e fermentată” spune Amy.
Cultul mâncării elegante şi sănătoare le-a dat idei coreenilor
Au adus o artă din bucătărie pe scenă. Nanta este un fenomen. Pornit din Coreea a facut senzatie in toata lumea. Nanta insemana de fapt “gătit”. Este o noua formă de spectacol inspirată de arta de a găti coreeană şi de vechile ritmuri traditionale.
Un critic de arta corean îmi explică: “Nanta poate fi considerat cel mai bun produs coreean modern în materie de spectacol. În general, poveştile sunt simple, mai ales că artiştii nu au la dispoziţie decât gesturile ca să pună sub ochii spectatorilor întâmplări hazlii şi mini-dezastre care se pot întâmpla într-o bucătărie”.
Versiunea audio a reportajului poate fi ascultată în cadrul emisiunii "Care mai de care" din 19 septembrie.