Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nanta, teatru de bucătărie coreean

Reporterul Radio România Carmen Gavrilă a pătruns în tainele culinare ale Orientului şi a descoperit ritualul secret al aromelor coreene (video).

Articol de Carmen Gavrilă, 20 Septembrie 2009, 12:34

În Coreea a mânca nu este doar pentru a-ţi stăvili foamea, este o artă, un ritual si un specatacol în acelaşi timp, atunci când este vorba despre o masă tradiţională.

În primul rând trebuie să te aşezi pe podea, la o masă joasă, ca o invitaţie la puţină modestie, în plus, asta creează familiaritate între comeseni.

Când primele feluri sunt aşezate pe masă, eşti copleşit de o armonie de culori şi nuanţe, totul arată aşa de proaspăt şi de apetisant în vasele de lut ars ori porţelan fin, alături de betigaşe delicate de orez.

Apoi eşti frapat de felul în care este servită mâncarea, fie că eşti la un restaurant tradiţional ori în vizită la o familie coreeană: umbre se mişcă în jurul mesei si aşează pe nesimţite bolurile cu mâncare, ţinute cu delicateţe în palme, de parcă ar fi cele mai preţioaase comori, gesturile sunt reţinute parcă pentru a nu izgoni misterele care se înşiră pe masă.

Te uiţi la toate cele de pe masă şi arată aşa de proaspete, în porţii mici, că ai impresia că vin aşa direct din natură, că sunt uşor de pregătit, dar afli că în spate sunt ore lungi de gătit, eforturi laborioase, imi spune Amy. “Şi acasă, zi de zi, avem 4-5 feluri de mancare, nu asa multe ca în restaurantele traditionale, un fel principal, supă, o tocaniţă sau friptură şi obligatoriu un bol de orez, asta e combinaţia standard”.

La masă, după primul impact vizual, vine momentul cel mare în care guşti din primele feluri: o explozie de gusturi, de arome, de iute şi acrişor, dulce şi sărat. Cum spun coreenii: “fiecare masă trebuie să cuprindă cele patru elemente: foc, pământ, aer, apă”.

Aromele se armonizează perfect, ce este iute nu acoperă restul, nu găseşti nici o aromă egoistă să le acopere pe celelalte, lucrează toate împreună într-o poveste a gusturilor.

Coreenii fac din modesta varză, o încântare a papilelor gustative pe o mulţime de tonuri de la iute la sărat de dulceag la acrişor. “Kimchi este o garnitură obligatorie la orice masă fie ca eşti acasă ori la un restaurant, avem zeci de feluri de kimchi, noi acum o mâncăm pe cea de culoare roşie, dar avem şi albă ori în supă rece. Kimchi se face fie din varză chinezească fie din sfeclă roşie, varza e cea mai folosită şi e preparată cu o mulţime de condimente, este acrişoară şi iute pentru ca e fermentată” spune Amy.

Cultul mâncării elegante şi sănătoare le-a dat idei coreenilor

Au adus o artă din bucătărie pe scenă. Nanta este un fenomen. Pornit din Coreea a facut senzatie in toata lumea. Nanta insemana de fapt “gătit”. Este o noua formă de spectacol inspirată de arta de a găti coreeană şi de vechile ritmuri traditionale.

Un critic de arta corean îmi explică: “Nanta poate fi considerat cel mai bun produs coreean modern în materie de spectacol. În general, poveştile sunt simple, mai ales că artiştii nu au la dispoziţie decât gesturile ca să pună sub ochii spectatorilor întâmplări hazlii şi mini-dezastre care se pot întâmpla într-o bucătărie”.

Versiunea audio a reportajului poate fi ascultată în cadrul emisiunii "Care mai de care" din 19 septembrie.

Etichete : coreea mancare retete gatit
"Soluţia coreeană"
În lume 02 Septembrie 2009, 14:02

"Soluţia coreeană"

Din 2 septembrie, în emisiunea “Jurnalul de pranz” – una dintre cele mai ascultate de la Radio Romania Actualităţi va fi...

"Soluţia coreeană"
Situaţia alimentară este critică în Coreea de Nord
În lume 01 Iulie 2009, 11:12

Situaţia alimentară este critică în Coreea de Nord

Ajutorul internaţional în favoarea regimului comunist a scăzut în urma testului nuclear nord-coreean din mai, a avertizat...

Situaţia alimentară este critică în Coreea de Nord
Editura Casa Radio organizează mai multe sesiuni de autografe la Ateneul Român
Cultură 23 Aprilie 2025, 18:30

Editura Casa Radio organizează mai multe sesiuni de autografe la Ateneul Român

Joi şi vineri au loc la Ateneul Român din capitală concertele pianistului Viniciu Moroianu alături de soprana Georgeta Stoleriu.

Editura Casa Radio organizează mai multe sesiuni de autografe la Ateneul Român
Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an
Cultură 23 Aprilie 2025, 16:17

Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an

Decizia a fost luată după ce reprezentanţii organizatorilor şi autorităţile locale nu au reuşit să identifice pentru această...

Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an
Din 23 aprilie pot fi cumpărate biletele la Festivalul de Teatru de la Sibiu
Cultură 23 Aprilie 2025, 13:52

Din 23 aprilie pot fi cumpărate biletele la Festivalul de Teatru de la Sibiu

Prețul biletelor a rămas același din 2021 până astăzi, între 30 de lei și 150 de lei.

Din 23 aprilie pot fi cumpărate biletele la Festivalul de Teatru de la Sibiu
Noi apariții la editura Polirom
Cultură 23 Aprilie 2025, 12:34

Noi apariții la editura Polirom

Cărți semnate de Barry Lopez, Selma van de Perre, Fareed Zakaria, Valentina Glajar

Noi apariții la editura Polirom
Ceremonii în memoria Papei Francisc, la București și Târgu Mureș
Cultură 22 Aprilie 2025, 16:30

Ceremonii în memoria Papei Francisc, la București și Târgu Mureș

O ceremonie în memoria Papei Francisc va avea loc sâmbătă și la Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Iosif" din București.

Ceremonii în memoria Papei Francisc, la București și Târgu Mureș
Arad: Vestea morţii papei i-a luat prin surprindere pe pelerini
Cultură 21 Aprilie 2025, 16:38

Arad: Vestea morţii papei i-a luat prin surprindere pe pelerini

Vestea morţii Papei Francisc i-a luat prin surprindere pe pelerinii adunați la Basilica Maria Radna din judeţul Arad.

Arad: Vestea morţii papei i-a luat prin surprindere pe pelerini