Muzeului de Istorie "Paul Păltănea” din Galaţi
Azi, în campania noastră de cunoaştere a muzeelor, asistăm în Casa Cuza la o lecţie de istorie pe viu.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 04 Martie 2015, 05:22
Academicianul Paul Păltânea, doctor în istorie, este autorul "Istoriei orașului Galați de la origini până la 1918", lucrare monumentală apreciată ca una dintre cele mai bune monografii scrise în România, si tot el dă numele Muzeului gălățean de Istorie.
Clădirea muzeului a fost construită în anii 1937 - 1939. S-a inaugurat la 24 ianuarie 1939, la cea de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Române, în casa care a aparţinut familiei Cuza şi în care a locuit Alexandru Ioan Cuza în perioada când a fost judecător şi pârcălab al judeţului Covurlui.
Treptat, colecţiile Muzeului de Istorie s-au îmbogăţit prin achiziţii şi cercetări arheologice efectuate în zona de sud a Moldovei şi în special, în castrul roman de la Tirighina-Bărboşi, ajungând în prezent la un patrimoniu de peste 50.000 bunuri culturale, unele de importanţă excepţională.
Azi, in campania noastra de cunoastere a muzeelor , asistăm in Casa Cuza la o lectie de istorie pe viu, dar intalnim si un exponat neasteptat si de o longevitate surprinzătoare.Tentație de a ajunge si a vedea!
AUDIO: Muzeului de Istorie "Paul Păltănea” din Galaţi
Parte a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”din Galaţi , găzduită în casa care a aparţinut familiei Cuza şi în care a locuit Alexandru Ioan Cuza în perioada când a fost judecător şi pârcălab al judeţului Covurlui, Secţia " Casa Cuza-Voda" prezintă , intre cele peste 6000 de piese ,una care ne trimite departe in istorie si in mitologie. O tăbliță legendară și un personaj așișderea!
AUDIO: Muzeului de Istorie "Paul Păltănea” din Galaţi