Memoria brâncovenilor, cinstită la Palatul Mogoșoaia
Primăria municipiului București vă invită astazi si maine la palatul Mogoșoaia pentru a cinsti memoria ctitorilor brâncoveni și jertfa lor pilduitoare.
Articol de Mihaela Helmis, 16 August 2014, 15:05
La tricentenarul martiriului Sfinților Brâncoveni, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești și Primăria municipiului București vă invită astazi si maine la palatul Mogoșoaia pentru a cinsti memoria ctitorilor și jertfa lor pilduitoare.
Dupa ce ieri a fost prezentata publicului si sfintita la biserica Silvestru , astazi după Sfânta Liturghie, la orele 13, în capela de langa Cuhnia brâncovenească, pictorul Sorin Dumitrescu expune tulburatoarea icoana-monolit a Sfintilor martiri Brâncoveni însoțită de o amplă prezentare într-o publicație închinată.
Tot la Mogosoaia incepând cu ora 16, în Sala Scoarțelor din palatul Brâncoveanu e programata conferința Constantin Brâncoveanu în contextul european al vremii, susținută de scriitoarea Ileana Toma .
Audio: icoana-monolit a Sfintilor martiri Brâncoveni - pictorul Sorin Dumitrescu
Audio: caligrafii spirituale - pictorița Elena Murariu
La ora 17, domnul academician Răzvan Theodorescu va deschide exceptionala expoziție PUTEREA VIZIUNII, icoane închinate sfinților martiri Brâncoveni de pictorița Elena Murariu, cea care de mai bine de 20 de ani imbogateste iconografia Sfintilor Martiri brancoveni.
Icoana Sfintilor Martiri Brâncoveni/Sorin Dumitrescu.
Ion Crețeanu, rapsod din Oltenia, va interpreta Balada lui Constantin Brâncoveanu, iar la ora 18,30 , în sala Scoarțelor, Cristian Mihai Dirnea oferă un recital de muzica clasica. În program: J.S. Bach , Enescu -, Chopin – Skriabin -si Liszt .
La Potlogi,Dambovita in Palatul Brancovenesc se afla in desfasurare la aceasta ora „Simpozionul Internațional Brâncoveanu și Epoca Sa ediția a-III-a”.
După mai mult de 3 luni de la debutul proiectului finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, o muncă ce a implicat o colaborare intensă între specialiști din domeniul arhivistic, de prelucrare de imagine și tehnoredactare, Asociația DAR , lanseaza astazi volumul “Constantin Brâncoveanu 300 -Documente de Arhivă”. Volumul cuprinde imaginile a peste 150 documente scrise şi sigilografice, din ceea ce putem numi generic „arhiva Brâncoveanu”, cuprinzând peste 1000 de documente, păstrate în depozitele Arhivelor Naţionale Centrale din Bucureşti.
Volumul va fi prezentat în cadrul unei expoziții care conține imaginile a 25 de documente, la aceasta adăugandu-se lucrările de pictură pe care o serie de artiști plastici le expun în sălile palatului de la Potlogi.
Apoi invitații vor fi purtați în atmosfera epocii brancovenilor si prin programul muzical susținut de formația de muzică veche Trei Parale din București.
La final va fi lansată si lucrarea „Brâncoveanu după Brâncoveanu” File de Monografie a Potlogiului, care prezinta aspecte ale evoluției acestei localităti emblematică pentru epoca brâncovenească.
La Mogosoaia duminică 17 august, după sfințirea bisericii cu picturi recent restaurate si in care se afla o parte a moastelor Sf.Martir Constantin Brancoveanu , va fi lansat albumul monografic "Biserica Sfantul Gheorghe Mogosoaia" semnata de dr. Doina Mandru, George Ionita si Romeo Andronic.
A fost scrisa si tiparita in exceptionale conditii grafice o alta inspirata carte-calauza pentru acest atat de incarcat de istorie loc. Se lanseaza tot azi "Palatul Mogosoaia-Ghidul copiilor", autor Adriana Scripcaru.
La ora 17, sunteti asteptati în holul cu mozaic al palatului la un alt vernisaj - cel al micro-expoziției Stair away, lucrări realizate de Jungwoon Kim, rezidentă la Mogoșoaia în cadrul programului de schimburi culturale cu Kulturampt Düsseldorf.
Spre seara la ora 18, în Cuhnie, este pregatit pentru public un spectacol inedit,al piesei de teatru Plecare fără întoarcere, dramatizare a romanului „Ultimul Constantin“ de Ileana Toma, în interpretarea companiei de teatru Civic Art.