Mare aglomeraţie la Târgul Gaudeamus
Între cele 650 de evenimente pregătite, joi, a fost omagiată Editura Gallimard, una din cele mai importante din lume şi cu o vârstă considerabilă: 100 de ani.
Articol de Mihaela Helmis, 24 Noiembrie 2011, 19:15
La Târgul de Carte Gaudeamus, organizat de Radio România Actualităţi, la Pavilionul Central Romexpo din Capitală a fost şi joi la fel de aglomerat ca miercuri, când au venit 11.000 de vizitatori.
Între cele 650 de evenimente pregătite, joi, a fost omagiată Editura Gallimard, una din cele mai importante din lume şi cu o vârstă considerabilă: 100 de ani.
Investiţia principală a fost de timp şi mesaj "Cărţile stau cuminţi sau active în aşteptarea cititorilor".
Târgul e animat de dezbateri, de copii veseli şi de toţi cei ce aşteaptă toamna, la Bucureşti, pantru a sărbători acest gen de comunicare.
Joi a fost lansată cartea "Mareşalul Ion Antonescu - o biografie".
S-a vorbit despre vinuri, dar şi despre traducerile din limba italiană în limba română, au fost lansate colecţii precum "Poeţi contemporani" sau "Scriitorii la ei acasă".
La standul Ambasadei Franţei, Didier Dutour, ataşat cultural, a motivat aniversarea centenarului Editurii Gallimard, atât de cunoscută şi în România, la Gaudeamus.
"Cartea, editura, gândirea, literatura sunt tot atâtea elemente constitutive ale relaţiei cu România. Gallimard i-a publicat pe Emil Cioran şi pe Ionesco - şi pe mulţi alţi autori români - şi, mai recent, pe Gabriela Adameşteanu. Mai există o motivaţie a prezenţei noastre aici, împreună cu domnul Gabriel Liiceanu şi editura Humanitas, a fost creată o platformă comună: 10% dintre cărţile editurii Humanitas vin pe filiera Gallimard, aşa că aceste legături sunt celebrate acum la centenarul nostru", a spus Didier Dutour.
"Roger Garnier e o ilustrare vie a legăturii nostre. În anii '60 - '70, l-a redescoperit pe Panait Istrati, un mare autor român, şi l-a publigat, desigur, la Gallimard. Acum, această legătură culturală, istorică, nu putea să fie mai bine ilustrată decât prin prezenţa sa la Bucureşti. Şi el are 90 de ani, Gallimard a împlinit 100. Ambasada Franţei se bucură să fi sărbătorit şi aici, la Gaudeamus, această sărbătoare a cărţii noastre: 100 de ani de carte la Gallimard", a mai spus Didier Dutour.
A avut loc şi o ediţie specială de evocare a prozatorului Mircea Nedelciu, cofondator al Târgului Gaudeamus.
Fonoteca radioului face legătura cu prezentul, iar "Ora spre zero şi alte proze", carte apărută la Editura Casa Radio, topeşte timpul, împrospătează memoria şi poate să fie luată acasă, pentru a reveni oricând este nevoie în atenţia noastră, a cititorilor şi a celor care pun atâta preţ pe întâlnirea de toamnă la Gaudeamus.