Lumea lui Caragiale în Bucureşti
Un grup de 16 statui, întruchipând personaje din opera dramaturgului I. L. Caragiale, şi o reprezentare a acestuia în bronz ar putea fi instalate în faţa Teatrului Naţional din Capitală.
Articol de Mihaela Breazu, 09 August 2009, 14:32
Acesta este un proiect de hotarâre al Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) aflat în dezbatere publică. În ciuda faptului că lucrarea cântăreşte peste 16 tone şi că este greu de transportat şi de montat, în proiectul de hotarâre se arată că "amenajarea are caracter provizoriu, având în vedere eventualitatea ca amplasamentul să fie afectat, în viitorul apropiat, de lucrări de amenajare complexă a spaţiului public aferente Pietei 21 Decembrie".
"Eu ştiu că, dupa montare, va fi o perioadă de şase luni în care bucureştenii să-şi dea cu părerea despre lucrare şi despre oportunitatea amplasării ei acolo. Cât despre montare şi demontare, sunt lucrări complexe şi dificil de realizat", spune sculptorul Ioan Bolborea, autorul lucrării.
Primarul Sorin Oprescu ar fi vrut ca lucrarea să fie montată pâna pe 21 septembrie, când Capitala aniversează 550 de existentă, însă şansele pentru asta sunt minime, dat fiind lanţul procedurilor necesare. Lucrarea ar fi trebuit montată încă de anul trecut, însă lipsa unor avize a împiedicat acest lucru, potrivit lui Ioan Bolborea.
Artistul a câştigat, în 2002 (anul Caragiale - 150 ani de la naştere), un concurs al primăriei referitor la realizarea unui monument dedicat marelui scriitor şi a început lucrările în 2003. "Proiectul iniţial a suferit mai multe modificari. Acum avem 16 personaje turnate în bronz, fiecare cu o înaltime de patru metri, aşezati pe o platformă tip caruţă, iar în centru va fi aşezat pe scaun Caragiale, care le priveşte".
Cât priveşte onorariul lui Bolborea pentru această lucrare, suma vehiculată în presa a fost cinci milioane de lei, din care drepturile de autor ale artistului s-ar fi ridicat la două milioane, însă artistul nu a confirmat aceste cifre.
O altă statuie a lui Caragiale a fost expusă în faţa Teatrului Naţional între 2002 şi 2008. Statuia cu pricina a avut o istorie interesantă: în anii '50, sculptorul Constantin Baranschi a realizat o statuie a lui Lenin, care nu a fost pe placul autoritaţilor vremii, din cauza atitudinii: parintele leninismului era cu mâna stângă dusa în buzunar şi cu cea dreaptă la jiletca. Din acest motiv, capul lui Lenin a fost dat jos, iar în locul lui a fost pus capul lui Caragiale. În 1993, statuia a fost mutată în Piata Maria Rosetti, unde se află şi astăzi.