Lansări de carte la Bookfest
În Bucureşti continuă Salonul Internaţional de Carte Bookfest, care se află la cea de-a 13-a ediţie.
Articol de Mihaela Helmis, 02 Iunie 2018, 10:36
În Bucureşti continuă Salonul Internaţional de Carte Bookfest, care se află la cea de-a 13-a ediţie.
Printre lansările zilei se numără romanul "Lincoln între vieţi", al scriitorului american George Saunders.
Cartea, tradusă la Humanitas Fiction de Radu Paraschivescu, a primit în 2017 prestigiosul Man Booker Prize.
La ora 16, Flaviu George Predescu îşi lansează "Perechea dragoste, perechea moarte", un roman inspirat din tragedia de la clubul Colectiv.
La 17:30, jurnalistul Marian Voicu - premiat pentru documentar de către Asociaţia Corespondenţilor ONU - îi va prezenta publicului ultima sa carte "Matrioşka mincinoşilor. Fake news, manipulare, populism".
Cartea analizează utilizarea ştirilor false, a dezinformării şi a propagandei de către entităţi statale şi nonstatale în scopul promovării anumitor naraţiuni.
Mihaela Helmis a stat de vorbă cu autorul:
Marian Voicu: Cred că trăim într-o lume din ce în ce mai complicată, pentru că ni se spune că trăim în postadevăr, consumăm adevăruri alternative, ni se spune că trăim în poluare informaţională şi că suferim de tulburări informaţionale, consumăm fake news. Occidentul, în cărţile pe care le-a scris despre fake news, spunea cu o uimitoare inocenţă că fake news au apărut odată cu alegerile din Statele Unite din 2016 sau odată cu Brexit-ul. Pentru noi, cei din Est, care suntem obişnuiţi cu propaganda, pot fi semnul unei uimitoare inocenţe, pentru că dezinformarea, propaganda, războiul informaţional, maskirovka, adică înşelăciunea, camuflajul, toate lucrurile astea au fost cultivate şi instrumentalizate de puterea bolşevică şi apoi sovietică, începând din vremea lui Lenin.
Printre naraţiunile analizate de Marian Voicu în cartea sa se numără atât unele promovate în afara României - campania pentru Brexit, conflictul din estul Ucrainei şi Crimeea, criza refugiaţilor -, dar şi câteva cu care publicul român este mai familiar, cum ar fi cele privitoare la Revoluţie şi la evenimentele din martie 1990 de la Târgu Mureş.