Jorge Bergoglio, noul papă al Bisericii Catolice
Sub numele de Francisc, cardinalul Jorge Bergoglio, fost arhiepiscop de Buenos Aires, a devenit noul papă al Bisericii Catolice.
13 Martie 2013, 18:41
De la balconul central al Bisericii Sfantul Petru din Roma a fost anuntat numele noului papa al Bisericii Catolice. Acesta este fostul cardinal de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, care si-a luat numele de FranciscI.
In varsta de 76 de ani, cel mai in varsta dintre posibilii candidati, Jorge Bergoglio este cunoscut pentru profilul modest, cunostintele sale teologice si abordarea conservatoare a doctrinelor bisericesti.
El devine primul iezuit ales papa si primul papa sud-american.
Audio: Anunţarea noului papa rostita de cardinalul Tauran, în direct la Radio România Actualităţi.
"As vrea sa rostesc o binecuvantare. Dar va rog mai intai sa imi permiteti o favoare. Rugati-va lui Dumnezeu pentru mine", au fost primele cuvinte rostite de papa Francisc de la balconul din Piata Sfantul Petru din Roma.
Audio: Primul discurs al Papei Francisc, difuzat in direct la RRA.
Potrivit presei catolice, cardinalul Jorge Bergoglio are o reputatie de bun misionar intr-una dintre cele mai mari regiuni catolice din lume.
Din 1998 el a fost cardinal de Buenos Aires, unde a trecut drept un prelat foarte apropiat de oameni.
De pilda, scrie publicatia Catholic Herald, mergea cu autobuzul, ii vizita pe saraci, locuia intr-un apartament simplu si isi gatea singur.
Radio Vatican a publicat o scurta biografie a Papei Francisc I (in limba engleza).
Papa Francisc ii succede lui Benedict al XVI-lea, care s-a retras din scaun la sfarsitul lunii februarie, "din cauza varstei inaintate".
Fum alb deasupra Capelei Sixtine
La Vatican, la 19.06 ora locală, din coşul de deasupra Capelei Sixtine a ieşit fum alb, ceea ce în tradiţia alegerilor Bisericii catolice înseamnă că a fost ales un nou Papă.
La puţin timp apoi au fost auzite clopotele bătând care confirmă alegerea noului Suveran Pontif.
Alegerea unui Papă presupune ca un cardinal să primească două treimi din voturi.
Purtătorul de cuvânt al Vaticanului a precizat că vor trece cel puţin 45 de minute de la fumul alb şi până la anunţul numelui papei, rostit de protodiacon, cardinalul Tauran.
Anuntul va fi precedat de binecunoscuta formula "Habemus Papam!", rostita de la balconul central al Bisericii Sfantul Petru.
Potrivit traditiei, acum noul papa este salutat de fiecare dintre membrii conclavului.
Este o alegere oarecum rapida pentru un conclav, dupa doar doua zile de deliberari si tururi de scrutin. In secolul trecut, conclavul de alegere a papei dura in medie patru-cinci zile.
Aici gasiti desfasurarea evenimentelor care au dus la momentul de azi, cand din minut in minut urmeaza sa fie anuntat noul papa.
Dupa ce accepta alegerea, noul papa devine episcopul Romei. Potrivit lui Adrian Danca de la Radio Vatican, citat de Radio Romania Actualitati, cardinalul ales merge apoi sa fie imbracat in vesmintele papale in asa-numita "camera a lacrimelor", denumita asa pentru ca aici fiecare papa nou ales, potrivit traditiei, ar fi plans.
Se intoarce apoi in Capela Sixtina pentru liturghie si va primi jurmantul de credinta de la toti cardinalii.
Contul de Twitter oficial a fost schimbat din @SedeVacante in @Pontifex, vechea sa denumire de pe vremea papei Benedict al XVI-lea.
Pe siteul oficial al Vaticanului a aparut deja anuntul "HABEMVUS PAPAM".
Zeci de mii de oameni in Piata Sfantul Petru
Agentiile de presa transmit ca acum, noul papa ar trebui sa fie in capela, la rugaciune, inainte de iesi in fata multimii stranse in Piata Sfantul Petru.
Potrivit corespondentului nostru la Roma Elena Postelnicu, in piata sunt aproximativ 20.000 de oameni care indura vremea rece si ploaia in asteptarea primei intalniri cu noul papa al Bisericii Catolice.
Sunt multi americani, asiatici si europeni, toti sperand ca viitorul papa sa fie cardinalul lor. Sunt fluturate steaguri ale mai multor tari.
Aici gasiti o galerie foto cu principalii favotiri la scaunul papal, asa cum au fost ei selectati de BBC in urma cu cateva zile.
Mai multe televiziuni prezente la fata locului arata acum ca Garda Elvetiana papala este pregatita, si in curand va fi intonat imnul Vaticanului.
Oricine va fi viitorul papa, va avea sarcina dificila de a raspunde in numele Bisericii Catolice la schimbarile aduse de lumea moderna. O discutie despre situatia Bisericii Catolice in prezent poate fi citita aici.