Învierea Domnului, sărbătorită în toată lumea
În Bucureşti, slujba Învierii de la Catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif" începe la ora 23.00 iar cea de la Catedrala Patriarhală, o oră mai târziu.
Articol de Paul Poteraşi, 03 Aprilie 2010, 15:44
La miezul nopţii, în Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim, începe slujba Învierii (la ora 01:00, ora României).
La Bucureşti, la Catedrala Patriarhală, Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române oficiază, de la miezul nopţii, slujba de Înviere.
Slujba de la catedrala romano-catolică "Sfântul Iosif", oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, începe cu o oră mai devreme, la 23:00.
Anul acesta, Lumina Sfântă a venit la ora 14 şi 7 minute, în cadrul unei slujbe speciale oficiate de patriarhul grec al Ierusalimului, pe care Radio România Actualităţi a transmis-o în direct.
Lumina Sfântă a fost adusă în România de o delegaţie din care au făcut parte preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi părintele Varsanufie Prahoveanu, episcop vicar.
Aceştia au fost primiţi de patriarhul greco-ortodox al Ţării Sfinte, Teofilos al III-lea.
În fiecare an, în Sâmbăta Mare, în Biserica Învierii din Ierusalim, se oficiază o slujbă specială în cadrul căreia un foc se coboară pe mormântul gol al Iisus Hristos.
Mormântul, aflat într-o mică bisericuţă sub cupola Bisericii Învierii, este sigilat din seara de vineri, după ce toate candelele au fost stinse.
Radio România Actualităţi face transmisiuni în direct, între orele 23.00 şi 03.00, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, Catedrala greco-catolică din Cluj-Napoca, de la Ierusalim şi de la Vigilia Pascală din Catedrala Sfântul Petru din Vatican.