Interviu cu directorul Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu, Constantin Chiriac
Constantin Chiriac este și unul dinte cei mai apropiați colaboratori din ultimele decenii ai regizorului Silviu Purcărete
Articol de Pompilius Onofrei, 28 Octombrie 2024, 21:20
2024 – anul în care întreaga lume a scenei sărbătorește 50 de ani de creație teatrală a maestrului Silviu Purcărete.
Un prilej de bucurie a marelui public și de evocare a operei acestui regizor recunoscut oriunde în lume: de la expoziții, lansări de carte, volume documentare, albume de fotografie de teatru, sau conferințe susținute de personalități marcante ale culturii, până la manifestări de amploare menite să aducă pe scenă, în fața publicului, creații dintre cele mai recente ale marelui regizor – precum “Săptămâna Purcărete” de la Craiova, sau secțiunea specială aniversară pe care i-a dedicat-o ediția cu numărul 34 a Festivalului Național de Teatru.
Unul dinte cei mai apropiați colaboratori din ultimele decenii ai regizorului Silviu Purcărete, un prieten, dar și un excepțional manager cultural – Constantin Chiriac, a fost de-acord să împărtășească, pentru ascultătorii postului național de radio, nu doar amintiri din turneele făcute în întrega lume cu spectacolele montate la Sibiu de Silviu Purcărete, ci să și divulge/mărturisească, în premieră, aspecte mai puțin cunoscute ale acestor adevărate peripeții încununate de succes alături de trupa Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu.
Spicuim câteva idei din amplul interviu acordat postului Radio România Actualități:
Constantin Chiriac – “...Au fost niște începuturi extraordinare, sub semnul marii creații și a dorinței de a avea dialog cu marii artiști ai lumii... pentru că s-au născut, de-a lungul vremii, proiecte absolut incredibile. Dacă în perioada de glorie a Teatrului Național din Craiova – din 1989, până încoace, după anul 2000, când a montat pe scena craioveană “Furtuna” de Shakespeare (prin 2012, dacă nu mă-nșel) – Silviu Purcărete a realizat nouă creații importante, iată că la Sibiu vorbim de douăsprezece creații făcute de-a lungul timpului... Și n-am pus la socoteală marile coproducții realizate începând din 2017, împreună cu Tokio Metropolitan, perioadă în care am reușit să facem, în fiecare an, câte o mare creație sub semnătura lui Silviu Purcărete.
Nici un alt mare regizor al lumii nu a fost comisionat, din 2017 până acum, să aibă, an de an, câte o producție teatrală nouă la Tokio Metropolitan – inclusiv în perioada de pandemie. (...)
Am reușit, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe din Japonia să obținem permis de intrare – mai întâi pentru domnia sa și pentru scenograful Dragoș Buhagiar, apoi, anul viitor și pentru compozitorul Vasile Șirli – astfel ca în perioada în care nici unui străin nu-i era îngăduit să intre în Japonia, cei trei au putut să intre, să facem și “Visul unei nopți de vară” și ”Richard al III-lea” de Shakespeare. (...)
Și faptul că am fost invitați să deschidem Jocurile Culturale Olimpice, în toamna lui 2022, cu “Povestea prințesei deoche ate” (acest spectacol inițial gândit să deschidă în 2020 Olimpiada Culturală din Japonia) dovedește faptul că japonezii au fost oameni foarte serioși și s-au ținut de cuvânt: am fost prima trupă de teatru autorizată să intre în această țară, înainte de a fi ridicată interdicția – atunci, la final de septembrie - început de octombrie, când am avut patru reprezentații cu “Prințesa deocheată” ... Iar apoi s-au încălcat chiar unele cutume ale casei imperiale – căci o mare personalitate din siajul împăratului nu poate să aibă o întâlnire publică fără o perioadă de dialog diplomatic care să o premeargă cu aproximativ un an înainte. Ei bine, în trei săptămâni am reușit ca la reprezentațiile spectacolului de la Tokio să fie prezentă nimeni alta decât...”
Vă invităm să descoperiți singuri urmarea acestei confesiuni, precum și numeroase alte mărturisiri, făcute în exclusivitate și în premieră pentru RRA, în dialogul lui Pompilius Onofrei cu dl. Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național”Radu Stanca” din Sibiu, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și principalul promotor și artizan al nenumăratelor turnee făcute în întreaga lume cu spectacolele semnate de maestrul Silviu Purcărete – de la adaptarea pentru scenă a celor “1001 de nopți“ in 2001, trecând (bineînțeles) prin “Faust” – 2007 și până la “Jocuri, vorbe, greieri...”- 2022 – cea mai recentă creație sibiană a marelui regizor.