Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”În acest an bugetul Ministerului Culturii este cu 45% mai mare”

"Probleme la zi" - Intervenţia telefonică a ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu.

”În acest an bugetul Ministerului Culturii este cu 45% mai mare”
Lucian Romaşcanu. Foto: Agerpres.

Articol de Florin Lepădatu, 14 Ianuarie 2022, 14:37

"Probleme la zi" - Intervenţia telefonică a ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Probleme la zi" - Realizator: Alexandra Andon - Domnule ministru Lucian Romaşcanu, aveţi la Ministerul Culturii 23 de proiecte finanțate anul acesta cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Cum a fost gândit acest program și ce repere ați scoate în evidență?


Lucian Romaşcanu: Da, este una din acţiunile Ministerului Culturii. Din păcate, puteau fi mai multe, bugetul a fost limitat, au fost 500.000 de lei doar la această selecție de proiecte pentru Ziua Culturii. E bine că se întâmplă, cultura în primul rând este ceea ce ne leagă, e trăsătura aceea diafană care ne ține la un loc, dar ea este formată din cei care, prin darul primit de sus probabil, produc lucruri pentru sufletul românesc și acești oameni sunt în principal în zona privată, iar această zonă a fost din păcate neglijată, printr-un buget subţiat anul trecut. Noi, sigur, există două opţiuni pe care le ai ca ministru al culturii când cultura este pusă cam ultima masă: să te resemnezi sau să reacționezi. Eu mi-am propus să reacționez. Am avut și sprijinul colegilor, iar în acest an bugetul Ministerului Culturii este cu 45% mai mare decât a fost anul trecut, iar tot ceea ce înseamnă proiect prioritar la Ministerul Culturii, tot ce înseamnă finanțare prin instituțiile care finanţează din subordinea Ministerului Culturii, inclusiv ministerul, cum este AFCM-ul sau CNC-ul, vor avea bani suficienți pentru a sprijini chiar în aceste condiţii vitrege de pandemie cultura. Noi am luptat, am făcut câteva lucruri în perioada scurtă de când am preluat conducerea ministerului, am obţinut 50% din locuri să fie ocupate în contextul în care erau doar 30% pentru peste 3 la mie...


Realizator: În teatre.


Lucian Romaşcanu: În teatre, în sălile de spectacole, în cinematografe, există deschidere, pentru că lumea a înțeles că, o dată ce închizi deja doi ani sunt mulţi, o dată ce închizi un loc unde se produce cultură, şi nu numai, şi în economie este valabil acest lucru, va fi extraordinar de greu de pornit. Noi avem, am fost anunţat, din păcate, nu s-a anunţat, din anii care au trecut avem bani, cel puţin 148 de milioane de lei în bugetul pe anul în curs pentru a fi alocați schemei de ajutor de stat pentru operatorii culturali. Este un pas extrem de important, pe care am reușit să îl obținem în bugetul din acest an. Am reușit să impunem politic, acum sperăm să treacă de guvern, un amendament la Ordonanţa de Urgenţă 118 care să includă și instituţiile publice de cultură în rândul celor pentru care se compensează diferențele de costuri la energie, am redeschis discuția pe legea drepturilor de autor, era un amendament acolo care într-un fel ducea banii autorilor către ASCM, un lucru destul de incorenct, şi vom face prin amendamente astfel încât banii să rămână la autori. Există pe circuit o ordonanţă de urgență pentru compensarea veniturilor pe perioada pandemiei, așa-numitul să îi zicem șomaj technic, dar care se va referi inclusiv la instituțiile culturale și la cei care au încasat drepturi de autor. Sunt foarte multe lucruri pe care încercăm să le facem în condiţii extrem de tulburi. Aţi văzut declaraţia Teatrului Maghiar din Cluj, şi nu este singurul, pe ianuarie costurile...


Realizator: Chiar voiam să vă întreb acest lucru, dacă mai sunt și alte instituții de cultură în situația Teatrului Maghiar din Cluj cu acea factură uriașă la gaz natural pentru încălzire, atât de mare încât e tot bugetul, practic, ar trebui să fie.


Lucian Romaşcanu: Da. Nu vom putea să lăsăm lucrurile aşa. Este sigur doar o componentă a vieţii româneşti, spitalele au probleme, şcolile au probleme, toată lumea are probleme, noi avem acordul politic să includem și instituţiile de cultură în schema de compensare. Este evident că nu poți să obţii un buget cu 45% mai mare, care să se ducă totul pe costurile de încălzire, este inadmisibil, nu vom accepta acest lucru. Sper să nu ajungem în situația în care să reducem activitatea pentru a face economii. M-aţi întrebat suma, am rugat toate instituţiile din subordinea ministerului să ne trimită estimatul pentru ianuarie şi este un plus de 4,5 milioane de lei estimat la costurile de energie. Este foarte mult pentru cultură. În plan general este puțin, și sper să putem obține această compensare, dar pentru un sector care are nevoie ca de aer de bani, după doi ani în care - cu regret o spun - Ministerul Culturii a fost un soi de firmă de contabilitate care a luat bani dintr-o parte și i-a dat în alta, vă spun că peste 82-83% din bugetul instituțiilor subordonate Ministerului Culturii au mers spre salarii, deci, bani pentru programe, pentru proiecte, pentru premiere nu prea au fost. Pe acest buget avem loc pentru ceea ce înseamnă artă și cultură şi nu vrem să lăsăm acești bani să se ducă către furnizorii de gaze şi curent.


Realizator: Se plâng instituțiile de stat, se plâng și instituțiile private, teatrele private. Acelea pot fi sprijinite?


Lucian Romaşcanu: Sigur că da. Repet, avem această schemă de ajutor de stat, pe care o implementăm până la 1 martie. Există în lucru acum criteriile de acordare. Există în același timp dorința mea, pe care o s-o discut cu marile instituţii de spectacole din subordinea ministerului, astfel încât să existe accesul la spațiu al teatrelor independente şi al operatorilor de cultură independenţi, pentru că există ore, există momente, există zile când nu se joacă pe marile scene, și atunci astea pot fi puse la dispoziția operatorilor independenți. Pe zona artelor plastice, vom creşte suma dedicată achiziției de artă contemporană. A fost și anul trecut un program de 2 milioane de lei, vom avea și anul ăsta. Încercăm să sprijinim cât putem, pentru că, până la urmă, este un mix, nu? Cultura nu se face nici la stat, nici la privat, cu preponderență într-o parte sau în alta. Ea este un rezultat al unei nevoi spirituale, care este satisfăcută de cine are vocația respectivă. Şi noi vrem să-i sprijinim pe toţi cei cu această vocaţie. Mai există tot felul de alte programe pe care le avem în vedere. Mă bucur să găsesc deschidere la colegii mei pentru cultură. Acum sper să avem suficient de multă inteligență guvernamentală, astfel încât accidente de genul prețurilor la energie să nu văduvească oamenii de ceea ce li se cuvine.


Realizator: Domnule ministru, ştiți că mâine un număr de artiști vor să protesteze în Piața Victoriei, pentru că spun că până acum au primit doar promisiuni, spun că sunt mii de profesioniști, companii, artiști și lucrători ignorați de autorități în ultimii doi ani cu pierderi de milioane de euro în 2020 și 2021, și - spun ei - o țară normală nu le interzice cetățenilor să muncească fără să le ofere nimic în schimb.


Lucian Romaşcanu: Absolut de acord și le înțeleg demersul. Tocmai de aceea am enumerat la început ceea ce se va întâmpla în perioada imediat următoare. Multe dintre revendicările lor vor fi rezolvate prin schema de ajutor, prin ceea ce înseamnă șomajul tehnic, inclusiv sprijinirea celor care aveau drepturi de autor, prin Legea 8, ca banii pe care îi produc, ştiţi probabil detaliile: există la organismele de gestiune colectivă foarte multe sume nerevendicate, pentru că utilizatorii nu spun ce autori au avut în playlist ş.a.m.d., şi aceste sume nerevendicate la un moment dat, printr-un amendament, ar fi trebuit să plece de la autori. Vom face de aşa natură încât aceşti bani să le rămână. Sunt multe lucruri pe care le facem în întâmpinarea cerinţelor lor de mâine. Repet, sunt alături de ei, şi vă mai spun un lucru: Ministerul Culturii este instituţia din administraţia centrală cu oamenii cei mai prost plătiţi, şi chiar îi apreciez pe colegii mei din minister pentru că muncesc mai mult din vocaţie decât din a-şi câştiga existenţa. Voi face toate demersurile să aducem Ministerul Culturii în rând cu celelalte ministere. Repet, poate cine mai ţine minte ce-am mai făcut eu pe la Ministerul Culturii, după 27 de ani de lucru în privat, îşi aduce aminte că rezultatul a fost cel care m-a ghidat. Şi atunci, tot ce fac fac pentru a obţine un rezultat concret. Eu nu trebuie să mă văd, ci trebuie să se vadă - am zis eu la un moment dat.


Reporter: Revin la domnul ministru Romașcanu cu următoarea întrebare: Când veți începe seria de proiecte finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență?


Lucian Romașcanu: Deja suntem în lucru. Ministerul Culturii are "imensa" sumă de 18 milioane de euro prinși în PNRR. Eu îmi doresc să putem să reevaluăm aceste /.../


Realizator: La comun cu Ministerul Turismului?


Lucian Romașcanu: Nu, ăștia sunt doar banii Ministerului Culturii, nu știu cât are Turismul. Mai există la MIPE, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, niște bani pentru niște rute culturale. În momentul de față suntem în situația în care propunem HG-urile necesare pentru a avea mecanismele de selecție a proiectelor, astfel încât jalonul, care este martie, să poată fi ținut. Iar pe lângă PNRR, care, repet, nu e foarte generos cu cultura, mai aveam o unitate de management a proiectului care este pe cale să finalizeze în acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene de 216 milioane de euro, care includ proiecte majore, cel mai important este acel dorit Muzeu Național de Istorie, dar sunt și altele prinse acolo și ne dorim, și avem iarăși semnale politice că se poate întâmpla, să reluăm Sala Palatului la Ministerul Culturii, astfel încât să avem o sala de concerte în București la standarde corecte.


Realizator: E încheierea acestui interviu, nu pot să nu vă întreb: Sunteți în izolare, ați fost confirmat cu COVID, cum vă simțiți?


Lucian Romașcanu: Mă simt trist, vă spun sincer.


Realizator: Trist, dar tușeați.


Lucian Romașcanu: Mai tușesc un pic. Nu am simptome mai deloc, singurul lucru care l-am avut a fost o ușoară durere în gât, dar, mă rog, sunt vaccinat, am mai trecut o dată prin boală. Vă spun, tristețea e mare, pentru că, am scris și pe Facebook, cea mai frumoasă săptămână din anul unui ministru, în condițiile în care ministru prinde un an la Ministerul Culturii, este această săptămână, cu Ziua Culturii. Erau lucruri minunate care se întâmplau zilele acestea, nu le pot vedea decât la distanță, din păcate și luni mă întorc la serviciu și mergem înainte cu promisiunile pe care ne dorim să le îndeplinim. Și că vorbeați de dicționarul respectiv, acum vă spun la modul cel mai sincer, ca să am și eu o idee aici, așa de vorbitor de română, nu neapărat de ministru al culturii. Cred că ar trebui să facem un pic mai mult pentru protejarea limbii, iar faptul că o îmbogățim împrumutând cuvinte care există deja, dar cu sensuri diferite, poate fi bine, poate fi și rău. Nu am apucat să mă uit /.../


Realizator: Să vedem cum va arăta dinamic a acestui fenomen de-a lungul timpului. Domnule ministru Lucian Romașcanu, mulțumesc pentru participare la ediția de astăzi a emisiunii "Probleme la zi", la Radio România Actualități.


Lucian Romașcanu: Și eu vă mulțumesc foarte mult și să ne auzim sănătoși curând!

Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat
Cultură 20 Decembrie 2024, 16:17

Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat

Este vorba despre producţii create din septembrie anul trecut până în această lună.

Spectacole ale Teatrului Naţional Radiofonic, premiate la Teatrul Evreiesc de Stat
"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR
Cultură 20 Decembrie 2024, 08:08

"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR

Este vorba despre o tragicomedie care oferă o perspectivă intensă şi emoţionantă asupra istoriei recente a României.

"Anul nou care n-a fost", în premieră pe micile ecrane, la TVR
Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate
Cultură 19 Decembrie 2024, 18:37

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate, joi, la Teatrul Evreiesc de Stat din capitală,...

Două spectacole ale redacţiei Teatrului Naţional Radiofonic au fost premiate
Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz
Cultură 19 Decembrie 2024, 17:51

Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz

Big Band-ul Radio România, dirijat de Simona Strungaru, susţine, joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu...

Big Band-ul Radio România susţine joi seară, la Sala Radio, un concert de Crăciun, cu sonorităţi americane de jazz
La Muzeul Satului din Capitală a fost marcată Ziua Minorităţilor Naţionale
Cultură 18 Decembrie 2024, 19:29

La Muzeul Satului din Capitală a fost marcată Ziua Minorităţilor Naţionale

Ziua Minorităţilor Naţionale a fost marcată miercuri la Muzeul Satului din Capitală prin lansarea albumului şi vernisajul...

La Muzeul Satului din Capitală a fost marcată Ziua Minorităţilor Naţionale
Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica
Cultură 18 Decembrie 2024, 14:47

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica.

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica
Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica
Cultură 17 Decembrie 2024, 18:24

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica

Diana Jipa şi Ştefan Doniga, primii muzicieni români care au concertat în Antarctica.

Doi muzicieni români au concertat pentru prima dată în Antarctica
 Vă aşteptăm cu colinde la Sala Radio!
Cultură 16 Decembrie 2024, 15:01

 Vă aşteptăm cu colinde la Sala Radio!

Crăciunul cu sonorități americane de jazz şi piese celebre din repertoriului internațional, într-un concert dedicat celor...

 Vă aşteptăm cu colinde la Sala Radio!