În a doua zi de Crăciun creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului
Soborul are loc în general după o mare sărbătoare şi este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului Dumnezeiesc.
Articol de Radiojurnal, 26 Decembrie 2016, 07:41
Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici marchează astăzi, în a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea.
Soborul are loc în general după o mare sărbătoare şi este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului Dumnezeiesc. Fecioara Maria este ocrotitoarea tuturor credincioşilor, precum şi a familiei creştine.
Apărută în secolul al V-lea, ea este una dintre cele mai vechi sărbători celebrate în cinstea Fecioarei Maria. Cuvântul "sobor" provine din slavonă şi înseamnă adunare, o întâlnire, am putea spune astăzi, a sfinţilor în jurul Maicii Domnului. Astfel de soboare există în calendarul ortodox, după fiecare mare sărbătoare care aminteşte de un eveniment important în istoria mântuirii. Aşa, avem Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, imediat după Bobotează, sau cel al sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana, imediat după naşterea Maicii Domnului. În toate aceste cazuri, în centru se află comuniunea, prietenia dintre cei care se împărtăşesc de Dumnezeu atât aici, pe pământ, cât şi dincolo, în ceruri.
În prima zi de Crăciun, în toate bisericile creștine din ţară oamenii au asistat la slujbe. La Catedrala Patriarhală din Bucureşti slujba a fost oficiată de Preafericitul Daniel, care i-a îndemnat pe oameni să nu uite de Dumnezeu şi să se roage pentru toţi cei care suferă în lume din cauza războaielor, a persecuţiilor şi a violenţei:
Patriarhul Daniel: Vedem că Hristos Domnul vine într-o lume în care o parte din oameni îl primesc pe Dumnezeu, iar o altă parte din oameni îl resping. Şi aceasta din cauza păcatului. Păcatul creează un zid între noi şi Dumnezeu, o împietrire a inimii şi o întunecare a minţii.
Şi Arhiepiscopul mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a spus în Pastorala de Crăciun că Isus se naşte şi acum în locurile în care este nevoie de pace şi iubire, unde există suferinţă şi speranţă, dar şi acolo unde se construieşte o lume mai bună şi mai dreaptă.
La rândul său, Cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, a afirmat că Sărbătoarea Naşterii Domnului îi cheamă pe credincioşi să îl descopere pe Isus Cristos ''prezent şi viu în lumea în care trăim''.