Horia Mihail în Danemarca şi Germania
Concertele, dirijate de David Porcelijn şi avându-l ca solist pe Horia Mihail, vor cuprinde lucrări de Julius Röntgen, Serghei Rachmaninov şi Emil Hartmann.
Articol de Alexandru Benescu, 11 Aprilie 2012, 11:45
Horia Mihail va evolua în luna aprilie pe scene din Danemarca şi Germania. Cunoscutul pianist român va interpreta Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov acumpaniat de South Jutland Symphony Orchestra în Danemarca şi Germania în două concerte ce vor avea loc pe 19 şi 20 aprilie.
Concertele, dirijate de David Porcelijn şi avându-l ca solist pe Horia Mihail, vor cuprinde lucrări de Julius Röntgen, Serghei Rachmaninov şi Emil Hartmann.
South Jutland Symphony Orchestra prezintă aproximativ 150 de concerte pe an atât în Danemarca, în regiunea South Jutland cât şi în sudul regiunii Schleswig.
„Adunând atributele rare ale unei personalităţi distincte în stare să ofere versiuni pline de un fermecător conţinut, dar şi proba unei deosebite abilităţi de lucru în echipă, calitate esenţială pentru participarea la întâlniri muzicale precum cele prilejuite de acest festival, Horia Mihail a dovedit cât de benefică poate fi întâlnirea dintre muzicieni de clasă internaţională care provin din culturi diferite.” (Ziarul de duminică, noiembrie 2011), "Subtilitatea, eleganţa timbrului nu sunt chestiuni care să surprindă la Horia Mihail, deoarece l-au însoţit de-a lungul întregii evoluţii.” (Adevărul, 20 aprilie 2011).
Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal Braşov interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu“ din Bucureşti şi cu Orchestra Naţională Radio.
Din 2009 artistul este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, calitate în care a susţinut mai multe concerte la Sala Radio (alături de Orchestra Naţională Radio şi dirijorii Jin Wang, Christian Badea, Gerd Schaller, Tiberiu Soare), dar şi în turnee în ţară sau la Roma în decembrie 2009, ori la Expoziţia Mondială de la Shanghai în iulie 2010.
De un remarcabil succes la public s-au bucurat recitalurile solo din cadrul Anului Chopin de la Bucureşti şi Viena.
La finalul anului 2010, Radio România a realizat în parteneriat cu Institutul Polonez un CD dedicat Anului Chopin în România pe care este inclus Concertul în fa minor pentru pian şi orchestră de Chopin în interpretarea lui Horia Mihail alături Orchestra Naţională Radio dirijată de Christian Badea.
În aprilie 2011, artistul a susţinut un turneu naţional de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt”, care a stat la baza unui CD live apărut la Editura Casa Radio, proiect pe care artistul îl va continua în anii următori. În vara anului 2011, Horia Mihail a participat la Varna Summer International Music Festival, Bucharest Music Film Festival, iar în septembrie 2011 la Festivalul Internaţional "George Enescu".
Proiectul “Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri” l-a adus alături de violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru pe scenele din 6 oraşe din ţară, iar proiectul “Cele trei dive” alături de celebrele cântăreţe Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu şi Leontina Văduva la Iaşi, Cluj şi Timişoara.
Tot în stagiunea 2011-2012, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, în Danemarca şi Germania.
Proiectele sale din anul 2012 vizează, printre alte proiecte solo şi camerale, o primă ediţia a proiectului Flautul de aur – 25 aprilie – 7 mai, o a doua ediţie a turneelor naţionale Pianul călător în perioada 22 mai – 30 iunie şi Duelul viorilor, alături de violoniştii Liviu Prunaru – Stradivarius şi Gabriel Croitoru – Guarneri, între 12 şi 25 septembrie.