Grigore Leşe, la Londra de Ziua Culturii Naţionale
Invitatul special de Ziua Culturii Naţionale la ICR Londra este Grigore Leşe, cel mai iubit interpret de muzică tradițională românească.
15 Ianuarie 2015, 17:10
Invitatul special de Ziua Culturii Naţionale la ICR Londra este Grigore Leşe, cel mai iubit interpret de muzică tradițională românească, descoperitor și păstrător al unor melodii străvechi, autentice, definitorii pentru identitatea și spiritul românești.
Evenimentul, prilejuit de celebrarea Zilei Culturii Naţionale, este dedicat în egală măsură și unui alt aspect al vieţii tradiţionale: bogăția straiului popular.
Pictată de Matisse şi devenită articol vestimentar preferat al generaţiei hippie, ia românească continuă să fie sursă de inspiraţie și pentru designerii contemporani.
"Expoziția “Mãiastra – Povestea nespusă a iei”, care va fi deschisă în Sala “Brâncuși” a ICR Londra, este o mărturie tangibilă a frumuseții unice a fiecărei bluze tradiționale în parte, propunându-le, totodată, vizitatorilor o călătorie imaginară de-a lungul mai multor secole de măiestrie sartorială și de creativitate cromatică în lumea tradițională românească.
Expoziţia itinerantă “Măiastra – Povestea nespusă a iei” este rezultatul colaborării Galeriei Galateca din București cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Horniman din Londra, proiectul fiind inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine." -se arată intr-un comunicat al ICR.
Grigore Leşe este unul dintre cei mai cunoscuţi şi originali interpreţi de muzică tradițională românească, profesor universitar şi etnolog.
Cu o dragoste şi o pasiune nemăsurate pentru universul muzical tradiţional, Grigore Leşe a contribuit la conservarea şi promovarea unora dintre cele mai vechi, parţial uitate, tradiţii muzicale ale satului românesc.
Vastul său repertoriu este format în principal din cântece vechi transilvănene, care constituie o parte a riturilor antice şi a ritualurilor din viața ţăranului român.
Absolvent al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Grigore Leşe este profesor la Universitatea din Bucureşti.
Ca personalitate media, uşor de recunoscut după costumul său tradiţional în negru și alb, a militat necontenit pentru conservarea folclorului românesc autentic şi a modului de viaţă străvechi.
Marca sa definitorie este “horea din grumaz”, o tehnică vocală rar utilizată de către ultimii rapsozi ai satelor.
“Ce este cântatul? ... Cântatul este o necesitate. Omul dacă nu ar cânta ar muri. Este un har, este un dat transcendental, este un noroc de la Dumnezeu.” - spunea Grigore Leşe într-un alt interviu.
AUDIO: În interviul pe care l-am realizat mi-a vorbit despre dragostea pentru căntec dar şi despre dorul românilor din lume la care merge si le cântă.
Expoziţia itinerantă “Măiastra – Povestea nespusă a iei” este rezultatul colaborării Galeriei Galateca din București cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Horniman din Londra, proiectul fiind inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.