Gala Premiilor Radio România Cultural 2019
Gala Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de tradiție și de prestigiu, ajuns la cea de-a XIX-a ediție, va avea loc luni, 18 martie 2019, de la ora 19.00.
Articol de Radu Dobriţoiu, 18 Martie 2019, 16:58
Gala Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de tradiție și de prestigiu, ajuns la cea de-a XIX-a ediție, va avea loc luni, 18 martie 2019, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Odeon.
Vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2018.
Juriul a făcut cunoscute nominalizările la cele opt categorii de premii care vor fi acordate în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural.
Nominalizările la categoria PROZĂ sunt: Gabriela ADAMEȘTEANU – pentru volumul “Fontana di Trevi“, Editura Polirom; Andreea RĂSUCEANU – pentru volumul “O formă de viață necunoscută“, Editura Humanitas; Dan LUNGU – pentru volumul “Pâlpâiri“, Editura Polirom.
La categoria POEZIE: Robert Gabriel ELEKES – pentru cartea “o dronă care să mă vrea în sfârșit doar pe mine“, Casa de Editură Max Blecher; Ruxandra CESEREANU – pentru volumul “Scrisoare către un prieten și înapoi către țară. Un manifest“, Editura Paralela 45 ; Vasile LEAC – pentru cartea “monoideal“, Editura Nemira.
Pentru categoria TEATRU: regizorul Radu AFRIM – pentru spectacolul “Pădurea spânzuraților”, după Liviu Rebreanu, producție a Teatrului Național din București; Actorul Ovidiu GHINIȚĂ – pentru interpretarea personajului Andre din spectacolul „Tatăl’’ de Florian Zeller, în regia lui Radu Iacoban, produs de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad; Echipa spațiului independent „REACTOR DE CREAȚIE ȘI EXPERIMENT’’ din Cluj-Napoca pentru programul „100 de ani de România. Istorii secundare’’
La categoria FILM au fost nominalizate producțiile: ‘’Un prinț și jumătate’’ de Ana Lungu; ‘’Soldații. Poveste din Ferentari’’ de Ivana Mladenovic; „My life rehearsed in one leg’’ de Bogdan Mustaţă.
Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: ceramista Judit CRĂCIUN – pentru expoziția ‘’METAFORME – eșantioane ale unor concepte plastice’’ (Galateea Contemporary Art în perioada 13.09-10.10.2018, curatori Monika Pădureț și Cosmin Năsui); Iosif KIRALY –pentru „Uși închise, plicuri deschise – Lucrări timpurii, 1975-2000’’ (expozitie deschisă la MNAC în perioada 26.04-30.09 2018, curator Ruxandra Demetrescu); Decebal SCRIBA – pentru „Memory Clouds’’ (expoziție deschisă la Galeria Anca Poterașu, în perioada 9.05-30.06.2018, curator Ami Barak).
La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Asociația 2Celsius – pentru a fi inițiat, în 2018, o campanie de măsurare independentă a pulberilor din aer și de promovare a soluțiilor de transport alternative în București și în alte orașe ale țării; Sabina ULUBEANU și Cătălin CREȚU – pentru Festivalul ‘’Innersound’’; Săptămânalul „VIAȚA MEDICALĂ’’ (fondator dr. Mihail Mihailide) – pentru împlinirea a 30 de ani de la apariție.
La categoria MUZICĂ: Ioan VRĂSMAȘ – fondatorul primei companii private de operă din România, ”Opera Vox’’; Gabriel BEBEȘELEA – pentru promovarea culturii naționale în străinătate; Cristian SOLEANU – pentru proiectul ”I remember Johnny”.
La categoria EDUCAȚIE nominalizările sunt: Organizatia Umanitară CONCORDIA pentru ‘’Școala de Meserii Concordia’’; Asociația TEACH FOR ROMANIA pentru impactul major în educație pe care-l are în școlile din medii dezavantajate; Proiectul “Building Skills Through Inclusion – Cum să-ți construiești competențele cu ajutorul incluziunii”, realizat de Asociația Babilon Travel din Cluj-Napoca.
Din juriu au făcut parte: Bogdan Ghiu – scriitor, traducător și critic literar, Mihaela Michailov – critic și dramaturg, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru – realizator Radio România Cultural.
Spectacolul va fi transmis în direct onair şi online de Radio România Cultural.