Fum negru deasupra Capelei Sixtine
Fum negru a ieşit, marţi seară în jurul orei 20:40, pe coşul Capelei Sixtine, indicând că votul cardinalilor reuniţi în Conclav nu a dus la alegerea unui Papă.
Articol de Sorin Solomon, 12 Martie 2013, 21:18
Fumul negru a început să iasă pe coşul Capelei Sixtine la ora 19:40 (20:40, ora României), semnalând că prima zi a Conclavului s-a încheiat fără alegerea unui Papă.
Conclavul pentru desemnarea viitorului Papă a început, marţi după-amiază, în Capela Sixtină de la Vatican.
Cei 115 cardinali electori vor rămâne în incinta catedralei până la desemnarea viitorului Suveran Pontif.
Era puţin probabil ca votul de astăzi să aibă drept rezultat desemnarea unui papă, din cauza disensiunilor.
Pentru a fi ales papă, un candidat trebuie să primească două-treimi din voturi, adică 77.
A început cel de al 75 lea Conclav pentru alegerea unui nou Papă
Cei 115 cardinali electori ai Colegiului au început lucrările Conclavului imediat dupa ce au depus jurământul sacru cu mâna pe Evanghelie, pronuntând cu glas tare numele propriu şi cuvintele de adeziune la conţinutul juramantului, transmite corespondentul Radio România, Elena Postelnicu.
Primul scrutin s-a derulat, aşa cum impune legea statului Vatican, cu uşile Capelei Sixtine sigilate, uşi care s-au închis la ora locală 17.35.
După acest prim scrutin, buletinele de vot s-au ars.
Cele câteva sute de credincioşi din Piaţa San Pietro, care au asteptat rezultatul din această seară, chiar pe timp de ploaie, au văzut un fum negru, la ora locala 19.41, ceea ce înseamnă o nouă perioadă de aşteptare şi de rugăciune.
Miercuri vor avea loc patru scrutine de vot, două dimineaţa, iar alte două după amiaza.
Favoriţi la Scaunul Pontifical
60 dintre cardinalii din Colegiu sacru provin din Europa, 33 din America, 11 din Africa, 10 din Asia şi doar unul din Australia.
Ţara cea mai reprezentată este Italia, cu 28 de cardinali; urmează Statele Unite, cu 11 cardinali şi Germania, cu 6.
Brazilia, Spania şi India au fiecare câte 5 reprezentanţi. Fată de Conclavul din 2005, acum participă şi cardinali din Hong Kong, Egipt şi Kenya.
67 dintre electori au fost numiti cardinali de Benedict al XVI-lea.
Cel mai in vârsta cardinal are 80 de ani, iar cel mai tânăr 54 de ani.
Printre favoriţi, între cei 20 de cardinali care ar putea fi aleşi ca Papă, se afla cu aproximativ 40 de voturi Cardinalul Angelo Scola, arhiepiscop de Milano, iar cu 20 de voturi cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer, arhiepiscop de San Paolo.
Un alt cardinal, printre favoriti este austriacul Christopher Schonborn, unul dintre oamenii de încredere ai lui Raztinger.
Se vorbeşte totodată şi de un posibil Papă american, sau de un altul de culoare.
Secret şi izolare
Până una alta însă până la anunţul oficial...de dupa fumul alb...de Habemus Papam ...Avem un Papă ...nu se va ştii nimic în aceste zile de Conclav.
Nici twetturi, nici SMS uri ...cu atât mai mult cu cât cei 115 cardinali electori sunt închişi cu cheia ..de aici şi denumirea de Conclav ..în Capela Sixtină.
Pentru a evita scurgerile de informaţii către exterior, deplasările cardinalilor sunt limitate doar la drumuri între Capela şi reşedinţa Sfânta Marta, unde sunt cazaţi cu toţi.
Totodată cardinalii nu au voie sa citească ziarele, sa asculte radio sau să se uite la televizor.
După acordul cardinalului ales ca Papă şi după stabilirea numelui său de Pontif, se va face anunţul oficial, după care Suveranul va rosti din balconul Basilicii San Pietro binecuvântarea "Urbi et orbi".
Nici cei 5600 de jurnalişti prezenţi si acreditate la eveniment nu pot decât sa urmărească ceea ce se întâmplă în Piaţa San Pietro din Vatican, locul in care se strâng şi credincioşii pentru a vedea rezultatul scrutinelor de vot.