Fostul episcop sibian Christoph Klein, premiat în Germania
Fostul episcop al Bisericii Evanghelice din România, Dr. Christoph Klein va primi premiul cultural Georg Dehio, acordat de Forumul Cultural German pentru Europa de Est.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 27 Aprilie 2011, 17:39
Timp de două decenii, între anii 1990-2010, Christoph Klein a condus, de la Sibiu, destinele Bisericii comunităţii saşilor evanghelici din România.
Acest premiu se acordă unor personalităţi şi iniţiative, care se implică în mod exemplar în păstrarea şi orientarea către viitor a tradiţiilor şi a interferenţelor culturii şi a istoriei germane din Europa de Est, într-un dialog de parteneriat cu popoarele vecine.
Ceremonia de decernare va avea loc în data de 22 septembrie 2011 la Berlin, iar decoraţia va fi oferită de Bernd Neumann, însărcinatul Guvernului federal German pentru Cultură şi Media, anunţă un comunicat de presă din partea subsecretarului de stat în Departamentul de Relaţii Interetnice al Guvernului României, Helge Fleischer.
Premiul cultural Georg Dehio se împarte într-un premiu principal, in valoare de 7.000 Euro, şi un premiu de onoare în valoare de 3.000 Euro.
Juriul format din 7 personalităţi a decis acordarea premiului principal fostului episcop al Bisericii evanghelice din România, dr. Christoph Klein, iar câştigătorul premiului de onoare a fost desemnat organistul şi muzicologul Jan Janca, pentru cercetarea orgilor din Gdansk şi din Prusia de Est şi Vest.
„Prin Christoph Klein este premiat nu doar un teolog şi cercetător cunoscut dincolo de graniţele ţării sale, ci şi unul dintre reprezentanţii de seamă din perioada de după 1989 ai germanilor aşezaţi de peste 850 de ani în spaţiul carpatin şi care au adus o contribuţie decisivă la istoria, viaţa spirituală şi peisajul cultural ale acestor meleaguri”, se spune în motivaţia juriului, citată în comunicatul de presă.
După exodul germanilor din România în urma schimbărilor politice, dr. Klein a reuşit noua constituire a Bisericii Evanghelice ca biserică luterană de diaspora.
Preocuparea sa duhovnicească "a stat în mod constant sub semnul convingerii că noilor provocări pe care le întâmpină Biserica Evanghelică li se poate răspunde doar prin serviciul oferit întregii societăţi, împreună cu populaţia majoritară cât şi cu celelalte minorităţi din România şi împreună cu celelalte biserici şi culte”.
Implicarea sa în păstrarea patrimoniului cultural al germanilor din Transilvania a dus la înfiinţarea Muzeului şi a Arhivei centrale a Bisericii evanghelice în Sibiu şi la preluarea răspunderii pentru patrimoniul retrocedat comunităţii de Statul român, mai precizează comunicatul de presă.