Filmul românesc înainte şi după 1989
Mai multe pelicule româneşti vor fi prezentate la festivalul de film de la Barcelona.
15 Noiembrie 2009, 10:30
Filmul românesc înainte şi după 1989 este prezentat la Barcelona în cadrul Festivalului de Film Independent l´Alternativa, ca secţiune paralelă în festival.
Cu această ocazie, Institutul Cultural Român de la Madrid marchează şi analizează implicaţiile momentului ‘89 asupra cinematografiei din România.
În festivalul de la Barcelona, vor fi proiectate peliculele: “Pas în doi” de Dan Piţa, “Secvenţe” de Alexandru Tatos, “Reconstituirea” de Lucian Pintilie, “Moartea domnului Lăzărescu” de Cristi Puiu, “California dreamin´”(nesfârşit) de Cristian Nemescu, “Hîrtia va fi albastră” de Radu Muntean şi “Cea mai fericită fată din lume” de Radu Jude.
La masa rotundă “Succesele filmului românesc înainte şi după 1989”, care va avea loc pe 17 noiembrie la Centrul de Cultură Contemporană din Barcelona (CCCB) şi va fi moderată de Alex Navarro (director Media Antena Catalunya), participă regizorul Corneliu Porumboiu, criticul Mihai Chirilov, producătoarea Ada Solomon şi directorul ICR Madrid, Horia Barna.
Se va vorbi despre tradiţia cinematografiei româneşti şi evoluţia ei de la căderea Cortinei de fier până în prezent, despre originile şi referinţele culturale ale unei cinematografii cu identitate proprie cum este cea românească, despre minimalismul românesc şi noul val al regizorilor premiaţi în ultima perioadă la marile festivaluri.
Facultatea de Film UNATC I.L. Caragiale Bucureşti este invitată la secţiunea Şcoli de film din lume / Escuelas de Cine del Mundo, cu două sesiuni de proiecţii de scurtmetraje.
În prima dintre acestea sunt prezentate începuturile regizorilor care au revitalizat în ultimii ani cinematografia românească: Mungiu, Porumboiu, Mitulescu, Giurgiu sau Nemescu; cea de-a doua sesiune prezintă creaţii ale absolvenţilor din ultimii trei ani.
Prezenţa românească în Festivalul l’Alternativa este completată de selecţia oficială în competiţia de lungmetraje a filmului “Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu.