Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Festivalul Wagner de la Bayreuth (1)

Cea de a 98-a ediţie a vestitului festival din Germania s-a deschis în această vară la 25 iulie cu spectacolul Tristan şi Isolda şi se va încheia vineri, 28 august.

Foto: Festivalul WAGNER Bayreuth

Articol de Cristina Sârbu, 21 August 2009, 10:45

Mă întorc pentru a opta oară în micuţul oraş bavarez dominat de personalitatea şi creaţia genialului compozitor. Şi constat şi acum, în 2009 – ca de fiecare dată, de altfel! – că aici, la Bayreuth, timpul pare a se fi oprit din curgerea lui. Incontestabil, teatrul Festspielhaus construit după planurile lui Richard Wagner şi destinat în exclusivitate reprezentării operelor lui, domină oraşul de pe celebra colină verde.

Aici la Bayreuth şi pe această scenă s-au desfăşurat cele mai fantastice spectacole wagneriene – numai operele lui Wagner! – în cele mai spectaculoase montări scenice şi cu cei mai mari interpreţi wagnerieni. Festivalul are orchestra şi corul proprii. Un spectacol la Bayreuth este o experienţă unică, pe care o păstrezi în minte şi în inimă toată viaţa.

Am putut urmări aici în acest august 2009, toate cele şapte titluri ale sezonului, operele Maeştrii cântăreţi din Nürenberg, dirijor Sebastain Weigle, regia Katharina Wagner cu Alan Titus în rolul lui Hans Sachs şi Klaus Florian Vogt în rolul lui Walter von Stolzing; Tristan şi Isolda, dirijor Peter Schneider, regia Christoph Marthaller cu Robert Dean Smith şi Irene Theorin în rolurile titulare; Parsifal, dirijor Daniele Gatti, regia Stefan Herheim cu Christopher Ventris în rolul principal şi Kwangchul Youn în Gurnemanz şi întreagă tetralogia Inelul Nibelungilor cu părţile ei Aurul Rinului, Walkyria, Siegfried şi Amurgul zeilor , dirijor Christian Thielemann, regia Tankred Dorst şi o distribuţie uriaşă din care amintesc aici doar pe Albert Dohmen (Wotan), Andrew Shore şi Wolfgang Schmidt ( Alberich şi Mime), Lida Watson ( Brunnhilde) şi Christian Franz (Siegfried).

Ca şi în urmă cu 26 de ani – am ajuns pentru prima oară la Bayreuth studentă fiind, în anul 1974 – spectacolele sunt programate la ora 16 (cu o singură excepţie, opera Aurul Rinului ) şi cu câteva ore înainte oaspeţii încep să sosească , îmbrăcaţi parte dintre ei la cele mai mari case de modă din lume, pregătindu-se pentru regalul muzical ce va urma.

Păşesc liniştiţi, se plimbă prin frumosul parc ce înconjoară teatrul, îi salută pe Wagner şi pe soţia lui Cosima ale căror statui sunt gardieni nemuritori peste timp, fac poze şi mai ales se bucură că au ajuns, în sfârşit, să obţină un bilet ( sala are 1974 de locuri) la un spectacol eveniment. Am cunoscut un grup de trei olandezi şi am aflat că au aşteptat 12 ani ca să poată ajunge să cumpere bilete la tetralogia Inelul Nibelungilor.

Acum, erau pregatiţi să mai aştepte încă 12 ani, pentru a putea reveni la Bayreuth. Am auzit vorbindu-se şi de aşteptări de…24 de ani! Statisticile arată că pentru ediţia din 2009 a Festivalului au fost solicitate 438.136 de bilete de către melomani din 80 de ţări. La dispoziţia lor au stat doar 53.900 de locuri (12,3 %). Preţurile variază între 7 EUR ( cele fără vizibilitate la scenă) şi 225 de EUR. De anul viitor, aceste preţuri vor creşte substanţial. Din 1966 Festivalul prezintă, în medie 30 de spectacole. Dar wagnerienii adevăraţi au răbdare şi ştiu să preţuiască Bayreuth-ul aşa cum se cuvine. Pentru ei, teatrul Festspielhaus este un loc de pelerinaj pentru care eşti pregătit să aştepţi… o viaţă.

Experienţa wagneriană la Bayreuth nu este uşoară. Spectacolele durează … 6 ore. Singurul act al preludiului Aurul Rinului durează două ore si jumătate. Primul act din Amurgul zeilor durează două ore şi cinci minute. Primul act din Parsifal durează şi el două ore. Ultimul act din Maeştrii cântăreţi din Nürenberg durează şi el mai bine de două ore. Nici un act din operele lui Wagner nu sunt mai scurte de un ceas. Pauzele, două la număr, au fiecare 60 de minute. Şi timpul trece ca în vis.

Festivalul Wagner de la Bayreuth a fost întotdeauna condus de membrii ai familiei compozitorului. Din septembrie trecut, după retragerea lui Wolfgang Wagner, fiicele acestuia, surori vitrege Eva Wagner – Pasquier (64) şi Katharina Wagner (31) au devenit răspunzătoare pentru activitatea viitoare de la Festspielhaus. Se pare că tradiţia se va împleti cu inovaţia căci, pentru prima oară în istoria Festivalului, în 2008 spectacolul Maeştrii cântăraţi din Nürenberg a fost transmis în direct într-o aşa numită, după numele sponsorului Noaptea Siemens într-un imens spaţiu din Bayreuther Festplatz ( transmisia a început la ora 15 şi a durat până spre miezul nopţii, în piaţă au fost 15.000 de spectatori).

Succesul acestei experienţe a determinat repetarea ei şi în 9 august, în acelaşi spaţiu şi tot într-o Noape Siemens a fost transmis în direct spectacolul cu Tristan şi Isolda la care au asistat acum 20.000 de spectatori ( s-a vorbit în presă chiar de 40.000 de spectatori!) aşezaţi pe scaune, pe şezlonguri sau… direct pe jos. La care s-au adăugat melomani din întreaga lume care, contra unei sume modice de 14,90 EUR au putut urmări transmisia pe Internet în timp real. Astfel, porţile până nu de mult cu totul închise ale festivalului Wagner din Bayreuth încep să se deschidă către lume. Mai mult, noua conducere începe să se gândească şi mai serios la publicul de mâine, la noile generaţii de wagnerieni adevăraţi şi împătimiţi ce trebuiesc pregătite pentru viitor.

În paralel cu marele festival se desfăşoară Întalnirile Internaţionale de Tineret ajunse astăzi la cea de a 59-a ediţie la care participă tineri muzicieni din întreaga lume care se adună şi fac muzică împreună susţinand apoi concerte simfonice, recitaluri camerale etc. Aceşti tineri au acces la cele mai ieftine bilete din Festspielhaus şi astfel, au şansa unei întalniri fantastice cu opera lui Richard Wagner în toată măreţia şi splendoarea ei autentice, devenind - eu sunt cel mai bun exemplu! – wagnerieni pe viaţă. În acest an la Întalniri participă în acest an 225 de tineri, între 18 şi 35 de ani din 35 de ţări.

Din vara 2009, acestor Întalniri dedicate tinerilor de peste 18 ani li se alătură spectacole de iniţiere cum este Olandezul zburător într-o versiune refăcută pentru copii ( 10 spectacole în perioada 25 iulie 2 august ,pentru care biletele s-au vandut în trei zile!). Realizat în colaborare cu Fair-Play Stiftung , spectacolul a avut o orchestră de 19 instrumentişti toţi membrii ai Kammerphilharmonie din Leipzig.

Un actor îi ajută pe cei mici să înţeleagă povestea în care , unii dintre ei se pot chiar implica – de exemplu să mânuiască o maşină de vânt pe scenă!. Actorii cântăraţi evoluează simplu şi firesc, pe înţelesul tuturor. Legătura cu publicul este păstrată în permanenţă. Sufletul acestui proiect a fost Katharina Wagner care i-a avut alături de regizorul Alvaro Schoeck. Decorurile, costumele au fost gândite şi realizate în mare parte de copii din şcoli din întreaga Germanie. Succesul a fost enorm în consecinţă, proiectul Wagner pentru copii va continua !

În ce priveşte organizarea ediţiilor viitoare ale festivalului Wagner de la Bayreuth, planurile sunt clare pâna în 2015.

Tradiţia cere ca în firecare an să fie prezentată o nouă versiune scenică a unei opera wagneriene în aşa-numita premieră a sezonului. 2009 este o excepţie ce întăreşte regula, în această a 98-a ediţie nu a fost prezentată nici o premieră am putut asista însă la cea de a 11-a versiune scenică a Maeştrilor cântăreţi din Nürenberg ( prima în 1888), la cea de a 10 versiune scenică a operei Tristan şi Isolda ( prima în 1886), la cea de a 9-a versiune scenică a lui Parsifal ( prima în 1882) şi la cea de a 13-ea montare nouă a tetralogiei Inelul NIbelungilort ( prima , ca ciclu integral în 1876). Desigur, toate cifrele vizează doar montările de pe scena de la Festspielhaus din Bayreuth.

Premierele ediţiilor viitoare ale Festivalului sunt:

2010 Lohengrin
2011 Tannhäuse
2012 Olandezul zburător
2013 tetralogia Inelul Nibelungilor
2015 Tristan şi Isolda

Să nu uităm şi marile sărbători ce se vor desfăşura în viitorul apropiat la Bayreuth – la 22 mai 2013 se va sărbători aici împlinirea a 200 de ani de la naşterea compozitorului Richard Wagner: la 13 februarie 2013 întreaga viaţă muzicală internaţională va comemora 130 de ani de la moartrea genialului compositor. Amanunte pe site-ul w.w.w.2013”-Wagner World Wide 2013.

„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale
Cultură 17 Noiembrie 2024, 15:05

„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale

La editura Polirom a apărut cartea lui Octavian Buda „Privirea lui Thanatos. Epidemii, războaie, asasinate, masacre în șase...

„Privirea lui Thanatos” în șase istorisiri medico-legale
A început examenul de intrare în rezidenţiat
Cultură 17 Noiembrie 2024, 13:13

A început examenul de intrare în rezidenţiat

Acesta are loc în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

A început examenul de intrare în rezidenţiat
Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Cultură 17 Noiembrie 2024, 09:30

Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

Vechi de peste 1.200 de ani, Codex Aureus este cel mai important manuscris medieval aflat într-o colecţie din România.

Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze
Cultură 16 Noiembrie 2024, 16:11

Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze

Interviu cu Radu Vancu - poet, prozator, eseist și traducător.

Radu Vancu: Și politicianul, și scriitorul încearcă să creeze o narațiune și să o controleze
Corul Madrigal a adus „Visul European” la Chișinău
Cultură 15 Noiembrie 2024, 09:49

Corul Madrigal a adus „Visul European” la Chișinău

Revenit în capitala Republicii Moldova după 30 de ani, Corul „Madrigal - Marin Constantin” a fost ovaționat la scenă deschisă...

Corul Madrigal a adus „Visul European” la Chișinău
Celebrul actor american John Malkovich este din nou la Timişoara
Cultură 14 Noiembrie 2024, 07:51

Celebrul actor american John Malkovich este din nou la Timişoara

Celebrul actor american John Malkovich este din nou la Timişoara.

Celebrul actor american John Malkovich este din nou la Timişoara
Premiera TNR: Un cântec de sirenă
Cultură 13 Noiembrie 2024, 11:47

Premiera TNR: Un cântec de sirenă

TNR prezintă în premieră, miercuri, 13 noiembrie, la RRA, "Un cântec de sirenă" de Alexandru Sincu, în regia lui Attila...

Premiera TNR: Un cântec de sirenă
Cele patru viori ale lui Enescu, în premieră pe aceeaşi scenă, în cadrul unui turneu istoric
Cultură 13 Noiembrie 2024, 10:26

Cele patru viori ale lui Enescu, în premieră pe aceeaşi scenă, în cadrul unui turneu istoric

Cele patru viori care i-au aparţinut compozitorului George Enescu au început marți, la Iaşi, un turneu istoric.

Cele patru viori ale lui Enescu, în premieră pe aceeaşi scenă, în cadrul unui turneu istoric