Festivalul Național de Teatru, „un loc al întrebărilor care ne scot din zona noastră de confort”
Interviu cu Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, despre Festivalul Național de Teatru.
Articol de Pompilius Onofrei, 21 Octombrie 2023, 13:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 octombrie, ora 12:12) - Emisiunea: "Dimineţi cu soare" - Realizator: Adrian Soare - Amplu festival de new media art în România - RADAR se cheamă, are loc anul acesta în Magazinul București, într-un spațiu inedit din centrul Capitalei. Şi acest festival de new media art RADAR va fi găzduit de acest spațiu insolit Magazinul București, weekendul viitor. În Capitală, de aseară, avem Festivalul Național de Teatru, festival care durează 11 zile. La deschiderea oficială, aseară, Pompilius Sonofrei a realizat interviul cu președintele UNITER, Dragoș Buhagiar.
Reporter: Pompilius Onofrei - S-a deschis oficial cea de-a 33-a ediție a Festivalului Național de Teatru. Întotdeauna și oricum ar fi un motiv de bucurie, pentru că avem posibilitatea să vedem un soi de reflexie a teatrului românesc adus din toate colțurile țării și nu doar. Și de asta s-a ocupat, ca în fiecare an, echipa UNITER, condusă de președintele UNITER, Dragoș Buhaghiar, pe care îl felicit, pentru că eu am senzația că e cel mai bogat festival de până acum, ca număr de evenimente, ca număr de peste 33 de spectacole, ca diversitate a selecției. Avem ce să le oferim celor care accesează Festivalul Național de Teatru.
Dragoș Buhagiar: Mulțumesc pentru invitație. Eu sunt mulțumit că nu suntem în fața unei oglinzi, să spun așa, festivalul cu ediția 33 nu este o oglindă a teatrului românesc.
Reporter: I-am spus o reflexie.
Dragoș Buhagiar: Da, aici voiam să ajung, da, ediția din acest an este o reflexie asupra transformărilor sensibile pe care prezentul teatral încearcă să le cuprindă. Artiștii, după părerea mea, sunt creatori ai laboratoarelor unui prezent hrănit permanent de incursiunile în trecut și de anticipările unui viitor pe care ni-l dorim mai bun. Ediția de anul acesta este și un loc al întâlnirii generațiilor, un loc al educării gustului pentru teatru, un loc al întrebărilor care ne scot din zona noastră de confort.
Reporter: Asta e foarte adevărat.
Dragoș Buhagiar: Artiștii au această vocație de a pune întrebări inconfortabile, pentru a ne liniști, dar și pentru a crea solidarități. Este ce ne dorim cu acest festival. Sunt foarte fericit de selecția curatorilor - Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu, Călin Ciobotari. Suntem la a 2-a ediție, împreună cu această echipă. Eu cred că ne-am ramificat frumos. Încă de anul trecut, am constatat că modulele educaționale au avut un mare impact.
Reporter: Iar în acest an aceste laboratoare ale sensibilului, cum le-ați denumit, au nu mai puțin de 10 capitole, 10 module.
Dragoș Buhagiar: Pompiliu, e normal, am fost atent, am trăit ca un artist pandemia, știu care au fost întrebările care au apărut imediat, știu care au fost răspunsurile pe care noi le-am putut da, cum am trăit, cum ne-am gândit, cum ne-am repoziționat, cum ne-am regândit uneltele cu care lucrăm ș.a.m.d. Adică, eu cred că momentul acesta are directă legătură cu ce am trăit anii aceia, vorbesc din punct de vedere teatral, nu, discutăm chiar profesional aș putea spune.
Reporter: Așadar, Festivalul Național de Teatru, odată pornit așa, e greu să se mai întoarcă la o obișnuință doar de a vedea teatru divers din țară, ci este împins să acceseze și problematica teatrului, care într-adevăr foarte puțin este discutată în România, în diversele teme pe care le-ați organizat practic.
Dragoș Buhagiar: Da, sigur că suntem preocupați de tot ce spui tu. Pe de altă parte, o să vedem ce hotărâre ia Senatul în legătură cu ediția următoare. Vreau să afirm să știe toată lumea că selecția pe care o fac, fie că se cheamă selecționeri, fie că se cheamă curatori, le aparține în totalitate. Senatul acestei uniuni de creatori respectă în totalitate opțiunile selecționerilor. Deci, sigur că suntem preocupați, nu știm ce se va întâmpla. Sunt sigur că sunt optimist, dar sigur că sunt îngrijorat, pentru că trăim niște vremuri dificile, tulburi, neclare, nu știm ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Vă readuc aminte că noi ne permitem acest lux să avem un festival de teatru, în timp ce unii oameni încearcă să supraviețuiască.
Reporter: E adevărat.
Dragoș Buhagiar: Şi fac referire directă la catastrofele umane și sociale care se întâmplă la, nu știu, 1.000 km, dacă ar fi pe o axă, adică, nu trebuie să evităm să vorbim despre aceste evenimente, care ne creează un orizont de așteptări incert. Adică, să sperăm că va învinge rațiunea şi că întotdeauna învinge rațiunea.
Reporter: Absolut. Şi, foarte frumos în acest sens, festivalul debutează, Festivalul Național de Teatru a debutat în această seară cu un spectacol invitat din străinătate, din Lisabona, un spectacol al lui Tiago Rodrigues, care a fost directorul Teatrului din Lisabona, nu știu dacă mai este, dar oricum este noul director al Festivalului din Avignon, deci, nu e vorba de oricine și nu e vorba nici de orice piesă, de orice text, este vorba de "Catarina și frumusețea de a ucide fasciști", un text contemporan creat de Tiago Rodrigues, tocmai pentru a pune această problemă a neliniștii sociale, a vremurilor în care trăim. Spectacolul va fi programat și duminică seară, în a doua zi de festival.
Dragoș Buhagiar: Da, problema violenței, e normal, e o problemă care ne preocupă, este o problemă acută, e o problemă a momentului. Subiectul sigur că e un subiect care a rămas, este vechi, dar problema cu fascismul, observăm o revigorare a acestui fenomen în toată lumea și în mod special în Europa. Deci, subiectul este sută la sută actual. Dar aș merge mai departe, depășind această fază cu dreapta, sau cu extremă dreapta, sau cu extremă stângă, ori de care ar fi, tema violenței. Tema violenței este o temă, fie că este violență la scară mondială sau până la violență casnică sau... e o temă care trebuie să ne preocupe și pe care trebuie să o punem în discuție în permanență.
Reporter: Iar Festivalul Național de Teatru, începând cu acest spectacol dedicat într-un fel, este un manifest dacă vreţi sau este un eveniment strict al timpurilor strict contemporane.
Dragoș Buhagiar: Da, e adevărat, faptul că acest spectacol este în deschiderea festivalului, este exact ce spui tu, un manifest, un status, dacă vrei, pe care îl punem în discuție. (II)