Festival Internaţional de Film la Iaşi
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi prezintă 11 filme de debut în competiţia de lungmetraj ficţiune, dintre care trei româneşti.
Articol de Ionuţ Dragu, 23 Septembrie 2009, 14:25
Printre filmele din competiţia de lungmetraj se numără, pe lângă debutul lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", şi coproducţia România - Anglia - Ungaria "Katalin Varga"¸ în regia lui Peter Strickland, dar şi "Pa-Ra-Da", o coproducţie Italia - Franţa - România, în regia lui Marco Pontecorvo. Acestora li se alătură "Moon", în regia britanicului Duncan Jones, "Rudo y Cursi" (SUA - Mexic), în regia lui Carlos Cuarón, "Battle in Seattle" (SUA - Canada - Germania), de Stuart Townsend, şi "Munyurangabo" (Rwanda - SUA), în regia lui Lee Isaac Chung.
În competiţie au mai fost incluse lungmetrajele "Only", o producţie canadiană în regia lui Simon Reynolds şi Ingrid Veninger, "The Messenger" (SUA), în regia lui Oren Moverman, "Les grandes personnes" (Franţa - Suedia), în regia lui Anne Novion, şi coproducţia Franţa - Marea Britanie "Franklyn", în regia lui Gerald McMorrow. Preşedinta juriului de lungmetraj este actriţa Anamaria Marinca.
Competiţia de documentar aduce la Iaşi 17 filme, printre care se numără, alături de "Constantin şi Elena" de Andrei Dăscălescu, "A fost odată în Transilvania"¸ în regia Manuelei Morar, dar şi "The September Issue"¸ o producţie SUA, în regia lui R.J. Cutler, "Sprinters", în regia lui Sam Blair, şi "Tyson"¸ în regia lui James Toback.
De asemenea, Iaşi Internaţional Film Festival aduce 31 de producţii în competiţia de scurtmetraje. Printre autori se regăsesc regizori precum Tudor Jurgiu (cu "Nunta lui Oli"), Igor Cobileanski ("(Plictis) şi Inspiraţie"), Mircea Nestor ("Tarantyno"), Andrei Cohn ("Înainte şi după 22.12.1989"), Ruxandra Ghiţescu ("Nina"), dar şi Reto Caffi ("Auf der Strecke"), Lucas Figueroa ("Porque hay cosas que nunca se olvidan") şi Julius Avery ("Jerrycan").
În ceea ce priveşte competiţia de animaţie, aceasta numără 17 filme, dintre care "Arhitectura e oarbă" de Oana Gheorghiu, "New Pictures from Mars" şi "Pimpin' Planet Mars", în regia norvegienilor Rune şi Erik Eriksson, "Naus", în regia lui Lukás Glaser, "EKIP 54", în regia lui Nedelcho Bogdanov, şi "Tolerantia", în regia lui Ivan Ramadan.
Distincţiile acordate la prima ediţie a festivalului sunt: Trofeul Iaşi International Film Festival, premiul pentru cel mai bun film românesc, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cel mai bun documentar, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, premiul pentru cel mai bun film de animaţie şi premiul publicului. Valoarea totală a premiilor este de 25.000 de euro.
Festivalul include şi o secţiune specială, dedicată cineastului Fatih Akin.
Pe lângă competiţia oficială, festivalul prezintă mai multe secţiuni. Avanpremiere, ALT-FEL - secţiune de filme experimentale, realizate de cine-amatori, "Made In..." - filme din două ţări (în fiecare an România şi încă o ţară invitată), Retro-Spective - prezentarea unei personalităţi din cinema şi a filmelor sale, MediaDesk şi CineCORT - filme în aer liber.
Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi - IIFF se desfăşoară în perioada 25 septembrie - 3 octombrie 2009 şi este organizată de Asociaţia Română de Film Independent şi Primăria Municipiului Iaşi, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul a primit, anul acesta, o sumă de 500.000 de lei de la Centrul Naţional al Cinematografiei.