Femei în temnițele comuniste: Proiectul teatral "Mislea, camera 4"
Proiectul "Mislea, camera 4", aflat în pregătire la Teatrul Pod, spune povestea a șase femei care au fost în puşcăriile comuniste între anii 1948 și 1964.
Articol de Ionuţ Iamandi, 18 Aprilie 2016, 10:44
Scenariul proiectului "Mislea, camera 4", care stă la baza spectacolului cu acelaşi nume aflat în pregătire la Teatrul Pod în regia lui Petru Ionescu, spune povestea a șase femei care au făcut puşcărie politică între anii 1948-1964, pe diverse termene.
Acţiunea propriu-zisă încearcă să surprindă momente din viaţa de zi cu zi din penitenciar, relaţiile dintre deţinute, dintre ele şi temnicierii lor şi raporturile dintre temnicieri, în funcţie de ierarhie.
Scenariul se constituie într-o poveste scrisă de Silvia Codreanu, pornind de la cărţile Lenei Constante (închisă în dosarul Pătrăşcanu), Aspazia Oţel-Petrescu (studentă, închisă la Mislea), Paul Goma (cea mai vie şi autentică mărturie a dizidenţei anticomuniste), Ioan Ianolide (unul dintre mulţii „Sfinţi ai puşcăriilor”), la care s-a adăugat documentarea din alte surse, respectiv Mircea Vulcănescu, Monica Lovinescu, şi mărturiile celor din serialul "Memorialul durerii".
În viziunea realizatorilor săi, spectacolul se doreşte a fi un aport la mult discutatul "proces al comunismului".