Emil Cioran, omagiat la Bucureşti
Douăzeci de aforisme din opera scriitorului Emil Cioran au fost reinterpretate grafic de artistul vizual Dan Perjovschi, pe peretele din curtea Institutului Cultural Francez.
Articol de Ionuţ Dragu, 07 Aprilie 2011, 20:47
Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti au marcat centenarul Cioran printr-un eveniment inedit: Cioran în stradă, de Dan Perjovschi.
20 de aforisme din opera scriitorului au fost reinterpretate grafic de artistul vizual Dan Perjovschi şi vor putea fi văzute şi citite timp de o lună în staţiile de metrou şi de autobuz şi în câteva puncte cheie ale capitalei.
Lansarea proiectului a avut loc joi la ora 18:30 la Institutul Francez, în prezenţa Ambasadorului Franţei Henri Paul, al Directorului Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu şi a lui Horia-Roman Patapievici, Preşedinte al Institutului Cultural Român.
Cu aceasta ocazie, Dan Perjovschi a realizat mai multe desene pe peretele sălii Elvira Popescu.
Emil Cioran a fost un apreciat scriitor şi filozof care s-a stabilit în Franţa după instaurarea comunismului in România. El s-a născut la Răşinari, Sibiu, pe 8 aprilie 1911.
Opera sa, de un succes confirmat de-a lungul mai multor decenii, l-a consacrat drept un gânditor occidental influent, supranumit uneori "scepticul de serviciu al Europei".
Alături de Mircea Eliade şi Eugen Ionescu, Emil Cioran a făcut parte din grupul celor mai cunoscuţi scriitori români ai secolului XX, al căror debut a avut loc în climatul intelectual interbelic.
Printre volumele semnate de Emil Cioran se numără, la Bucureşti, Pe culmile disperării, Cartea amăgirilor, Schimbarea la faţă a României, Lacrimi şi sfinţi, Amurgul gîndurilor, Îndreptar pătimaş.
La Paris a publicat, printre altele,
Tratat de descompunere, Silogismele amărăciunii, Ispita de a exista, Istorie şi utopie, Căderea în timp, Demiurgul cel rău, Despre neajunsul de a te fi născut, Sfârtecare, Eseurile, Exerciţii de admiraţie: eseuri şi portrete, Mărturisiri şi anateme, Caiete, Caietul de la Talamanca.